CD&V kiest vrouw met humor

EVA VAN KEER (27) LIJSTTREKKER IN BORGERHOUT

Eva Van Keer is lijsttrekker in Borgerhout.
Foto Dirk Laenen Eva Van Keer is lijsttrekker in Borgerhout.
Met Eva Van Keer (27) en Jan Braeckmans (28) speelt Kris Peeters beloftevolle twintigers als lijsttrekker uit in Borgerhout en Antwerpen. CD&V zit er in de oppositie. Opvallendste kandidate is Van Keer: ze beklimt regelmatig het podium als stand-upcomedian. In het Nederlands én het Engels.

Rad van tong, grappig én sociaal bewogen: geen wonder dat Kris Peeters zijn breedste glimlach bovenhaalde toen hij dinsdag Eva Van Keer voorstelde. De 27-jarige bankbediende heeft een Zuid-Afrikaanse vader en Belgische moeder, groeide op in Mechelen, studeerde organisatiemanagement in Antwerpen en vond een definitieve stek in Borgerhout. De verkiezingen van volgend jaar zijn haar eerste. Ze is al een jaar of vier actief bij Jong CD&V.


Anderhalf jaar geleden raapte Van Keer haar moed bijeen en maakte ze een droom waar: in The Joker, pleisterplek van stand-upcomedian Bas Birker, deed ze haar eerste optreden. Tegenwoordig vind je haar ook in Lebowski's, bij het station van Berchem. "Bas heeft me veel geholpen en Kamal Kharmach, een goede vriend, geeft me de nodige feedback. Maar mijn grote voorbeeld is toch Michael Van Peel. Hij heeft een duidelijke politieke mening en ik volg die zeker niet altijd, maar hij smelt comedy en politiek wel mooi samen. Daar waag ik me niet aan. Ik haal mijn thema's uit de krant en speel dan zoveel mogelijk met taal. Ik ga niemand in de grond boren."


Opmerkelijk: Van Keer switcht naadloos van Nederlandstalige naar Engelstalige comedy. "De Engelse comedy scene is breder en ligt me nog beter."


Maar wat als ze... districtsschepen zou worden? "Tja, ik hou er rekening mee dat ik de stand-up dan op een laag pitje moet draaien of dat het gewoon niet meer kan."

Scholen voor iedereen

Speerpunt in haar campagne: brede, open scholen. "Sporthallen, speelplaatsen en vergaderruimten moeten worden opengesteld voor de buurt. Als scholen renoveren of bouwen, moeten de wijkbewoners hun noden kunnen aangeven."


CD&V stelde vorige maand al vijf districtslijsttrekkers voor, gisteren volgden de overige vier. Naast Eva Van Keer zijn dat Jan Braeckmans (Antwerpen, 28 jaar), Sonja De Meyer (Merksem, 49 jaar) en Sandra Suykerbuyk (Berendrecht-Zandvliet-Lillo, 48 jaar). Braeckmans en De Meyer zetelen nu al in de districtsraad, Suykerbuyk is kabinetssecretaris van havenschepen Marc Van Peel.


Bij Jan Braeckmans staat een herinvoering van de wijkcirculatieplannen - een thema voor heel CD&V Antwerpen - hoog op de agenda. Doorgaand (auto)verkeer moet zoveel mogelijk aan banden worden gelegd, bijvoorbeeld in de studentenbuurt. Sonja De Meyer wil dat Merksemnaren veiliger kunnen fietsen en Sandra Suykerbuyk hoopt dat haar polderdistrict meer service kan bieden aan jongeren én ouderen.


Tot slot wil Kris Peeters een mantelzorgpremie van 175 euro in alle districten.