Camerabeelden van aanslagen in Antwerpse drugsmilieu moeten omerta doorbreken

“Zwijgplicht in drugsmilieu is compleet”

Een schutter lost rustig enkele schoten op The Pastabar in de Abdijstraat.
RV Een schutter lost rustig enkele schoten op The Pastabar in de Abdijstraat.
Het opsporingsprogramma Faroek (VTM) heeft gisteravond bewakingsbeelden getoond van zeven van de meer dan vijftig aanslagen in het Antwerpse drugsmilieu. Met die beelden hopen de speurders de omerta te doorbreken. Het valt op dat verschillende daders van aanslagen heel rustig tewerk gaan.

Voor de federale politie was de tv-uitzending gisteravond een poging om de vastgelopen onderzoeken weer los te trekken. De speurders moeten op geen hulp uit het milieu rekenen. Zelfs de slachtoffers geven nauwelijks bruikbare informatie.

Commissaris Roger Moorthamer van de federale politie: “Niemand wil meewerken. Zelfs de slachtoffers beweren van niets te weten en begrijpen niet waarom zij geviseerd worden bij een aanslag.”

Of het programma van Faroek veel bruikbare tips zullen opleveren, is twijfelachtig. De vertoonde beelden waren meestal ‘s nachts gemaakt. De verdachten hadden hun kap ver over hun hoofd getrokken en de gefilmde vluchtauto’s reden uiteraard met een gestolen nummerplaat.

Een verdachte man met mosterdgele jas komt teruggelopen nadat hij een aanslag met twee brandbommen heeft gepleegd in de Lange Lobroeckstraat.
RV Een verdachte man met mosterdgele jas komt teruggelopen nadat hij een aanslag met twee brandbommen heeft gepleegd in de Lange Lobroeckstraat.

Dwaalspoor

De man die het duidelijkst in beeld kwam, werd gelinkt aan de aanslag op frituur The View aan de Frans Craeybeckxlaan in Deurne-Noord. Het beeld was gemaakt door de bewakingscamera binnen in het frituur. Daarop is een klant te zien die de frituurbaas eerder had bedreigd. Of die man iets met de latere schietpartij te maken heeft, is niet aangetoond. Mogelijk wil de frituureigenaar Mati K., die gekend is in het drugsmilieu, de speurders gewoon op een dwaalspoor zetten.

Andere opvallende beelden waren er van de aanslag met brandbommen tegen de woning van een drugscrimineel in de Lange Lobroekstraat. Die feiten gebeurden op 8 januari 2017. Een struise man met een opvallend mosterdgele winterjas komt aangestapt met een volle plastiek zak. Wanneer hij even later komt teruggelopen, is de zak leeg.

Zelfverzekerd

Ook van de schietpartij op de Pastabar in de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel zijn er beelden. De Pastabar was vroeger eigendom van de zus van de veroordeelde drugscrimineel Omar G. Opvallend hoe zelfverzekerd de daders te werk gaan. Zij weten natuurlijk dat in de straat politiecamera’s staan. Maar dat schrikt hen niet af. De drie daders komen in hun Volkswagen Polo aanrijden en stoppen pal voor de Pastabar. De achterste passagier stapt rustig uit, richt zijn wapen zelfverzekerd op de gevel, lost dan enkele schoten en stapt weer in. Klus geklaard.

Een klant bedreigde kort voor de schietpartij de uitbater van frituur The View aan de Frans Craeybeckxlaan in Deurne
RV Een klant bedreigde kort voor de schietpartij de uitbater van frituur The View aan de Frans Craeybeckxlaan in Deurne

Een laatste opvallend beeld had te maken met de granaataanslag in de Van Heystveltstraat in Deurne-Noord. Daar ontploften op 16 maart 2018 twee granaten voor de woning van dokwerker Tarek B. De speurders hebben de daders niet in beeld maar wel hun vermoedelijke vluchtwagen, een blauwe Volkswagen Scirocco. De wagen komt vanop de E313 naar Deurne-Noord gereden. Na de aanslag vlucht de auto weg via het Rivierenhof. De auto scheurt over het fietspad omdat een vuilniskar de weg verspert en zet dan weer koers richting E313.

Wie tips heeft kan bellen naar de poltie op 0800/30.300 of mailen naar opsporingen@police.belgium.eu.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas De Bakker

  The war on drugs kan je niet winnen, is teveel geld mee gemoeid. Je kan ze enkel te ontmantelen door alles te legaliseren. Voorstander of niet, speelt geen rol. Drugs is er en kan je niet bannen. Je kan er enkel mee van profiteren als staat

 • Willem Pots

  Els Vervoort, beetje naïeve opmerking. Net zoals de nummerplaten zijn hun smartphones niet aan de juiste identiteit gelinkt hoor. Drugscriminelen gaan niet zomaar eventjes met hun eigen identiteitskaart een SIM-kaart kopen of hun wagen laten inschrijven.

 • Lucien Raes

  Legaliseer alle drugs en de kous is af. Geen speurders meer nodig om hulpeloos achter de bendes te lopen, waar ze echt bang voor zijn.

 • Els Vervoort

  Ik denk niet dat die speurders de daders echt willen vatten. Men ziet de daders met hun smartphone bellen en dan is het heel eenvoudig om te weten te komen wie er op dat ogenblik op die plaats aan het bellen was. Desnoods via deductie.

 • alfons Detemmerman

  Hoe ? Volgens de echte Antwerpenaar Peeters is er toch geen enkel probleem ?