Caféklant hoeft niet naar cel voor dodelijke vuistslag

Michel Cleutjens
BJS Michel Cleutjens
De 27-jarige Sitthichai T. hoeft niet naar de gevangenis voor de fatale vuistslag aan Michel Cleutjens (52) tijdens  een nachtje stappen in de Antwerpse stationsbuurt.  Cleutjens stierf een week later in het ziekenhuis. Sitthichai wordt veroordeeld tot 2 jaar cel, met uitstel. 

Het dodelijke incident speelde zich af in de euforie na de overwinning van de Rode Duivels op Brazilië. België stootte  op vrijdag 6 juli 2018  door naar de kwartfinales van het WK. Dat moest gevierd worden. Michel Cleutjens trok met vrienden naar café  SaTang in de Van Arteveldestraat in de Antwerpse stationsbuurt. Het is al ver voorbij middernacht wanneer Cleutjens in het café bij een opstootje betrokken raakt.

Volgens getuigen neemt hij het op voor een vriendin die door een handtastelijke man wordt lastiggevallen. Verschillende cafégasten moeien zich. Er wordt geduwd en getrokken. In het tumult krijgt Cleutjens een rake klap. Hij valt en komt met zijn hoofd tegen de toog terecht.

Hij (het slachtoffer, red.) droeg hetzelfde T-shirt als de man die mijn vriendinnen eerder die avond had lastiggevallen

Veroordeelde Sitthichai T.

Om verdere escalatie te voorkomen, wordt Cleutjens in café SaTang de deur gewezen. Wanneer hij op de stoep voor het café nog wat staat te kletsen, krijgt hij plots een vuistslag in het aangezicht. Cleutjens valt steil achterover en komt met zijn hoofd hard tegen de grond terecht. Hij blijft roerloos liggen. Cleutjens wordt in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht. Daar overlijdt hij na een week aan de gevolgen van een schedelbreuk.

De politie begint een onderzoek maar kan aanvankelijk de dader niet vinden. Sitthichai T. meldt zich op vraag van zijn advocaat zelf aan bij de politie. Hij verklaart dat hij zich van slachtoffer had vergist.  “Hij droeg hetzelfde T-shirt als de man die mijn vriendinnen eerder die avond had lastiggevallen.” De onderzoeksrechter beslist om T. niet aan te houden. De twintiger komt vrij onder voorwaarden.

“Zinloos geweld”

Tijdens het proces herhaalt de advocaat van Sitthichai T. die stelling. Advocaat Frank Impens: “We gaan er geen doekjes om winden: dit was zinloos geweld. Mijn cliënt dacht dat het Cleutjens was die zijn vriendinnen eerder op de avond had lastiggevallen. Hij bleek mis te zijn. Maar laat ons duidelijk zijn: nooit heeft mijn cliënt het overlijden van het slachtoffer gewild.”

De procureur vorderde 1 jaar cel en 800 euro boete tegen Sitthichai T.  Tegen  beklaagde Sven D.K. (43), die Cleutjens tijdens de schermutseling ín café SaTang een een eerst klap had verkocht, vorderde de procureur 6 maanden cel en 800 euro boete.

Werkstraf van 100 uur 

De rechter was woensdagmorgen mild voor de hoofdverdachte Sitthichai T. De man krijgt een straf van 2 jaar, maar volledig met uitstel. Hij hoeft niet naar de gevangenis als hij de volgende vijf jaar geen nieuwe veroordelingen oploopt. 

De tweede verdachte Sven D.K. wordt veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. 

Zes familieleden van Michel Cleutjens  kregen schadevergoedingen toegekend tussen 750 en 6.000 euro. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maurice snelders

  Vanaf nu kunnen we lustig en ongestoord gaan moorden. Dat is het signaal dat het gerecht ons geeft.

 • P. Batenburg

  Hij hoeft niet de gevangenis in voor het doodslaan van een persoon? Hoe onrechtvaardig is dat!!

 • Carla Mange

  Ken Michel; hij was de eerste om bij café ruzie te bemiddelen en te voorkomen dat er zou gevochten worden. Helaas, een heethoofd heeft Michel gelijk een slag verkocht. Verkeerd terechtgekomen en overleden. Zinloos geweld. Caferuzie die te voorkomen was, maar achteraf kan men zeggen wat men wil. Respect voor alle slachtoffers ...

 • Kurt Billiet

  Komt da maar ne keer tegen... OMG! 2 jaar voorwaardelijk om iemand dood te meppen... dat is toch niet te geloven in dit apenland??

 • els de Loof

  Oneerlijk.