Bus geeft duizenden auto's het nakijken op Noorderlaan

Met De Lijn is het soms ook fijn. Wie gisterenochtend vanuit Ekeren of Stabroek de bus naar de stad nam, was veel sneller in de stad dan duizenden automobilisten. De bus vloog de file voorbij op de gloednieuwe tram- en busbaan van de Noorderlaan.

Toegegeven, ik kijk er tegenop om de auto te laten staan. Buiten klettert de regen en mijn vrouw voorspelt een nokvolle bus. Gelukkig wil ze me wel een lift van twee kilometer geven: de afstand van thuis naar de bushalte op de Antwerpsesteenweg, tegen de grens van Ekeren met Hoevenen.


We vertrekken om 7.47 uur. Einddoel: de redactie op de Rijnkaai.


Ik sta drie minuten in het schuilhok als lijn 770 om 7.57 uur komt aanstuiven. Ik kan nog net op de bus.


Ik zie niets dan tieners op weg naar school. Zitplaatsen? Vergeet het. Op de Boerendijk in Ekeren voel ik me geen 57, maar 75: de verkeersdrempels geven me een stomp in de onderrug. In het centrum van Ekeren stroomt de bus voor de helft leeg. Het is 8.15 uur. Drie lege zitjes bieden zich aan.

Leedvermaak

Bijna 2 kilometer verder is het feest. De bus slaat linskaf de Noorderlaan op. Sinds zaterdag mag ze de nieuwe tram- en busbaan gebruiken. Hoera: in een mum van tijd zijn we aan Kinepolis. Ja, er schemert iets van leedvermaak in mij als ik naar de auto's kijk, gevangen in een hopeloze file. Ter hoogte van de IJzerlaan verspert een verstrooide trucker ons even de weg.


Daarna gaat het snel naar de halte Bredastraat-Van de Wervestraat. Het is 8.36 uur. De bus deed er 39 minuten over, slechts vier minuten langer dan wat De Lijn zelf belooft. Niet kwaad in zo'n gevreesde ochtendspits.


En dan is het nog een kwartier wandelen tot aan de redactie. Totale reistijd: 1 uur. Morgen neem ik wellicht weer de auto, maar de Noorderlaan? Neen, bedankt. (PHT)