Burgerplatvorm Vliegerplein voert actie: “Stop subsidiëring van verlieslatende luchthaven van Deurne”

Burgerplatform Vliegerplein zegt: sluit Deurne en maak er een park van met groene kmo’s en woningen.
Laenen Burgerplatform Vliegerplein zegt: sluit Deurne en maak er een park van met groene kmo’s en woningen.
Burgerplatvorm Vliegerplein heeft zaterdag actiegevoerd aan de luchthaven van Deurne. De manifestanten pikken het niet dat Vlaanderen jaarlijks een paar miljoen betaalt voor het veiligheidspersoneel en dat de Franse uitbater slechts 250.000 euro concessiegeld betaalt.

De actievoerders bliezen zaterdagochtend verzamelen aan het Vosplein in Borgerhout. Van daaruit trokken ze met protestbordjes naar de luchthaven van Deurne, waar ze een menselijke ketting vormden. Onder de manifestanten zagen we ook een aantal lokale (linkse) politici zoals Ingrid Pira (Groen) en Bogdan Vanden Berghe (Groen).

Burgerplatform Vliegerplein zegt: sluit Deurne en maak er een park van met groene kmo’s en woningen. Ze vinden het onaanvaardbaar dat Vlaanderen jaarlijks een paar miljoen betaalt voor het veiligheidspersoneel en dat de uitbater, de Franse multinational Egis, slechts 250.000 euro concessiegeld betaalt.

“Een peulschil. Dat is zo ongeveer de huur van een handelspand op de Meir”, aldus Piet De Roeck van Vliegerplein. “Zeker als je weet dat de luchthaven met 188 hectare 115 miljoen euro waard is en niet genoeg omzet draait om winst te maken. Zonder de subsidies van de Vlaamse regering was de luchthaven van Deurne dus al lang failliet. We hebben drie Vlaamse luchthavens naast Zaventem (Kortrijk, Oostende en Antwerpen, red.) - dat kan je in deze tijden toch niet langer verantwoorden. De belasting voor het klimaat is gigantisch.”

De actiegroep wil dat de nieuwe Vlaamse regering de stekker eruit trekt, aangezien de subsidieovereenkomst met Egis eind 2019 afloopt. 

Burgerplatform Vliegerplein zegt: sluit Deurne en maak er een park van met groene kmo’s en woningen.
Laenen Burgerplatform Vliegerplein zegt: sluit Deurne en maak er een park van met groene kmo’s en woningen.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Leonarda Van Opbroecke

    Burgerplatform? Enkelingen met hun kinderen om de hoop te vergroten, ja. Sinds Groen in Mortsel zat steekt die luchthaven hun ogen al uit. Kostprijs ervan? Peuleschil wat migratie kost en heel slecht voor het milieu. Wat is t volgende? Schepen verbieden in de haven?

  • Guy Mangelschots

    Antwerpen met zo een haven en zonder vlieghaven, kan je U dat voorstellen. Wat zijn die Groene toch simpel . Als jullie nu echt willen dat ons land helemaal de verdommenis in gaat , jahhh dan moet je daar op stemmen.

  • Herbert Verbeeck

    Een stad zoals Antwerpen zonder luchthaven is geen stad. We gaan dan liever naar Brussel in onze dampende wagen wat gaan aanschuiven zeker, of beter te paard. Zakenvluchten zijn nodig beste wollensokkers.