Burgerbewegingen waarschuwen volgende Vlaamse regering: “Maak van volledige overkapping én modal shift prioriteit”

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar komen de actiegroepen met een memorandum, dit keer voor de volgende Vlaamse regering

Vlnr.: Manu Claeys (stRaten-Generaal), Wim Van Hees (Ademloos) en Peter Vermeulen (Ringland).
Laenen Vlnr.: Manu Claeys (stRaten-Generaal), Wim Van Hees (Ademloos) en Peter Vermeulen (Ringland).
Burgerbewegingen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal willen dat de volgende Vlaamse regering de volledige overkapping van de Antwerpse ring en de ‘modal shift’ bovenaan de prioriteitenlijst plaatst. Ze hebben daarvoor een memorandum opgesteld.

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar komen de actiegroepen met een memorandum, dit keer voor de volgende Vlaamse regering. De regering, die na 26 mei aantreedt, staat de komende vijf jaar voor zes belangrijke uitdagingen, zo stellen de actiegroepen.

Zo moeten in de komende legislatuur niet alleen de eerste leefbaarheidsprojecten gerealiseerd, maar moet ook meteen de hele noordelijke ring overkapt worden. Daarnaast vragen de actiegroepen dat er snel begonnen wordt aan een integraal basisontwerp voor de hele ring. In 2020 moet het project rond de overkapping van de hele zuidelijke ring, de E313/E34 tot in Wommelgem en het resterende deel van de noordelijke ring tot in Ekeren, aanbestedingsklaar zijn. De uitvoer kan dan in 2025 starten.

Het memorandum stelt dat de overkapping enkel haalbaar is mits het uitvoeren van een ‘modal shift’ naar duurzamer vervoer. Het Routeplan 2030 stelt dat tegen 2024 er al een verhouding van 60-40 moet zijn van auto- en vrachtverkeer tegenover te voet, met de fiets en openbaar vervoer. Tegen 2030 moet die ‘modal split’ op 50-50 liggen.

Voor de realisatie van de eerste 18 leefbaarheidsprojecten is in het Toekomstverbond een budget van 1,25 miljard euro vastgelegd. Een mooie som, vinden de actiegroepen. Toch waarschuwen ze ervoor dat het bedrag niet zal volstaan om alle ambities te realiseren. Dat de Vlaamse regering het niet meer eens geraakt over het rekeningrijden, betreuren de actiegroepen dan ook. “Rekeningrijden op basis van het principe ‘de gebruiker betaalt’ is aangewezen voor de terugbetaling van de investeringen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Paul Mertens

    De centen zijn op we zitten met een put van 8,5 miljard