Bruno Pieters ijvert voor schonere kleren

Ook modeontwerper Bruno Pieters toont zijn kleding op de expo '(Behind) the Clothes'. Hij is een van de vijf curatoren van Born in Antwerp. Pieters stelt de wantoestanden in de mode-industrie aan de kaak en toont het volledige maakproces achter zijn kleren, vanaf nu zondag.

De expo in Born in Antwerp omvat twee delen: 'The Clothes' en 'Behind the Clothes'. In The Clothes toont Bruno Pieters onder meer vijf nieuwe ontwerpen met slogans, zijn hommage aan de Britse ontwerpster Katharine Hamnett, die als eerste mode gebruikte om statements te maken over wereldproblemen. Met het tweede luik, Transparency, toont hij vijf designs van zijn label Honest By. Daar wordt alle informatie bij de kleren gegeven. Voor Re-made, het derde luik, herontwierp Pieters een aantal van zijn bekendste mantels, jassen en rokken met enkel duurzame en ethisch verantwoorde materialen.


"Of we nu high fashion dragen of straatmode van de Meir, de destructieve voetafdruk staat vaak los van het prijskaartje. Er is nood aan een globale moderevolutie", zegt Pieters. "Er is veel goede wil en debat in de modewereld, maar in de praktijk gebeurt er helaas niks aan het productieproces. Enkel de consument heeft de kracht om die circkel van overconsumptie te doorbreken."


De expo bij Born in Antwerp aan de Oostkaai 22 Kattendijkdok is van 5 juni tot 31 juli elke dag open van 11 tot 18 uur, behalve op maandag. (DILA)