Bronzen Mercurius van Rubenshuis vliegt (dankzij grote kraan)

De bronzen beelden werden van het portiek gehaald voor een grote renovatie.
Foto Rubenshuis De bronzen beelden werden van het portiek gehaald voor een grote renovatie.
Met een kraan werden gisterochtend omzichtig enkele bronzen vazen en beelden van Mercurius en Minerva van het portiek van het Rubenshuis gelicht. Sinds september worden het portiek en het tuinpaviljoen gerenoveerd.

De beelden zijn best bijzonder, omdat het de twee enige originele elementen uit de 16de-eeuwse woning van Rubens zijn die door de meester zelf ontworpen werden. Ze bleven ook al 400 jaar onaangeroerd, terwijl de woning in de 18de eeuw grondig verbouwd werd.


De beelden werden voorlopig in de tuin van het Rubenshuis geplaatst en blijven voor het publiek te zien. Het houten dak van het portiek, dat nu in de stellingen staat, werd eerder al ontmanteld. Nu zullen er reinigingswerken volgen en nadien worden de gebeeldhouwde delen minutieus, steenschilfer voor steenschilfer, onder handen genomen. Na de restauratie komt er een glazen luifel die nieuwe steenerosie en vervuiling door neerslag moet voorkomen. Nadien worden de beelden terug op het portiek geplaatst. Het publiek zal de restauratie live kunnen volgen in het barokjaar 2018, met rondleidingen, lezingen, werfbezoeken en digitale toepassingen. Het hele restauratieproject kost 1,5 miljoen euro. (DILA)