Broers worden sectorgenoten

GUY CLAESSENS GAAT IN ZEE MET YZEWYN &CO

Tim Yzewyn, Guy Claessens en Paul Ponnet aan de nieuwe loods van Yzewyn & Co.
Foto De Scheirder Tim Yzewyn, Guy Claessens en Paul Ponnet aan de nieuwe loods van Yzewyn & Co.
Guy Claessens, voormalig mede-eigenaar van groente- en fruitbedrijf Groothandel Claessens, stapte 1,5 jaar geleden uit de zaak na een dispuut met zijn broer. Nu heeft hij zich ingekocht bij Yzewyn & Co, een concurrent op een paar honderd meter afstand. Een vleugje Shakespeare aan de Schelde.

"De samenwerking met mijn broer werd onmogelijk door een verschillende visie op zakendoen." Dat was alles wat Guy Claessens kwijt wilde na zijn vertrek bij Groothandel Claessens 1,5 jaar geleden.


Nadat hij de deuren achter zich dicht had getrokken, adviseerde Guy even andere kmo's. Samen met vennoot Paul Ponnet, die eerder als als financieel directeur van de Primamundo-groep werkte, bedacht hij een online veilingbedrijf voor groenten en fruit. Die wordt volgende maand gelanceerd en spitst zich toe op het verkopen van voedseloverschotten, voornamelijk groenten en fruit. "Het gaat om een echte veiling, dat betekent dat de overschotten aan goede prijzen verkocht worden maar niet gratis. Als mensen er nog iets voor betalen, is er ook meer respect voor het voedsel, zal het zorgvuldiger gebruikt worden en kan de verkoper transporten regelen. Heel veel van de overschotten die gratis worden weggegeven door bedrijven belanden in de vuilnisbak", legt Guy uit.


Maar hoe kwam Guy dan bij een voormalige concurrent/collega van Groothandel Claessens terecht? "Dat kwam heel onverwacht en is heel snel gegaan", legt hij uit. "Om de producten die verkocht worden via de online veiling te kunnen stockeren, herverdelen of transporteren, waren we nog op zoek naar een oplossing. Yzewyn & Co bleek de perfecte match."

Verder groeien

Het familiebedrijf is al aan de derde generatie toe en Tim Yzewyn blijft mee aan het roer als zaakvoerder. "Wij zijn erg blij met de komst van Guy en Paul. Zo kunnen we onze werking professionaliseren en hebben we nu de kans om verder te groeien. We waren op een punt gekomen dat we dat alleen niet meer konden verwezenlijken", vertelt Tim Yzewyn.


Op dit moment wordt op de site Kielsbroek een gloednieuw magazijn opgetrokken. "De oude worden binnenkort afgebroken. We verhuizen begin december 2018 naar het nieuwe pand waardoor onze capaciteit naar 1.500 vierkante meter gekoelde opslag zal gaan en we dus meer dan verdubbelen", aldus nog Yzewyn.


Yzewyn & Co stelt op dit moment veertien mensen te werk maar dat aantal zal in de toekomst toenemen.