Broers vragen vrijspraak

De zaak Chih

De broers Chih vragen de vrijspraak voor de moord op Hicham Yachou en de moordpoging op diens neef Mourad twee jaar geleden. "Onze cliënten werden aangevallen en ze hebben zich verdedigd", klinkt het bij de verdediging. Voor de schutter had het Openbaar Ministerie eerder al een opsluiting van 20 jaar gevorderd.

Op de tweede procesdag kregen de advocaten van de burgerlijke partijen en de verdediging het woord. De aanleiding is een drugsschuld: Mourad Yachou had Mohamed Chih één kilo cocaïne op krediet geleverd. Boualam verkocht die voor 15.000 euro, ver onder de marktprijs en om het geld te vergokken. Mourad had al een paar keer aangedrongen dat de Algerijnse broers hun schuld moesten aflossen. "Daarom trommelde hij zijn neef Hicham op. Géén knoorknaap, want hij zat in totaal 9 jaar in de cel", pleitte meester Kris Luyckx.

Op 30 oktober 2014 zagen Mourad en zijn neef Yachou aan het kruispunt van de Pothoekstraat met de Lange Beeldekensstraat de Algerijnse broers in hun Opel Astra.

In de zij

"De ongewapende Hicham wilde hen aanspreken over die schuld, maar het portier was op slot", zei meester Tim Smet, die voor de ouders van de overleden Hicham Yachou optreedt. De inzittenden hebben de deuren opengedaan op het moment dat Boualam zijn wapen had genomen. Toen Hicham dat wapen zag, wilde hij uit de wagen springen, maar hij werd getroffen in de zij."

Het slachtoffer strompelde weg, maar overleed diezelfde avond. Boualam schoot snel een tweede keer richting Mourad, maar die kogel miste zijn doel. Daarna zette Mourad het op een lopen en liet zijn neef achter.

Drugsschuld

De advocaten van Boualam Chih vroegen de vrijspraak. "Voor de feiten werden de broers Chih al bedreigd en afgeperst over die drugsschuld", klinkt het. "Die avond werden ze aangevallen. Het latere slachtoffer was op dat moment de grootste agressor. Dat is ook duidelijk te zien." Volgens meester Luyckx en Leys heeft hun cliënt geschoten uit wettige verdediging en moet hij worden vrijgesproken.

De uitspraak volgt op 5 december.

Slachtoffer Hicham Yachou (30).
Patrick Lefelon Slachtoffer Hicham Yachou (30).