Brandweer redt moeder (60) en zoon (24) uit brandend appartement: slachtoffers kritiek

De schade aan het hoekpand is groot. Alle verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard.
Sander Bral De schade aan het hoekpand is groot. Alle verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard.
Een zestigjarige vrouw en haar zoon zijn maandagnacht in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht na een uitslaande woningbrand aan het De Coninckplein. Het duo vluchtte naar het dak en moest door de brandweer gered worden. Ze ademden te veel schadelijke rook in en werden onwel.

Om een nog onbekende reden brak er in de nacht van maandag op dinsdag brand uit in het hoekpand van de Van Schoonhovenstraat en het De Coninckplein in Antwerpen-Noord. Rond kwart voor vier kregen politie en brandweer verschillende meldingen binnen van hevige rookontwikkeling in de buurt. “Het ging om een uitslaande brand op de eerste verdieping van een appartement”, weet Jasmien O van Brandweer Zone Antwerpen. “De brand sloeg over naar de tweede verdieping. Die leed ook veel schade. Het volledige appartementsgebouw is onbewoonbaar verklaard.”

“Ook bewoners in de achterliggende Van Wesenbekestraat moesten geëvacueerd worden”, zegt Wouter Bruyns van de lokale politie. “Die mensen werden tijdelijk opgevangen in politievoertuigen. Na ventilatie van hun woningen mochten ze terug naar huis. Vlak na het ontstaan van de brand vluchtten twee personen van 24 en zestig jaar naar het dak. De brandweer heeft ze gered met de ladderwagen. Ze hadden te veel schadelijke rook ingeademd en werden met levensgevaar naar het ziekenhuis overgebracht. Op het gelijkvloers werd ook een hond aangetroffen. De technische dienst van de politie bracht het dier naar een opvangcentrum van Het Blauwe Kruis. Rond half zes werd de omgeving terug vrijgegeven.”

Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Er wordt op het eerste zicht niet uitgegaan van kwaad opzet.

Mogelijk technisch defect door werken

“Mogelijk ligt een technisch defect van de elektriciteitsbekabeling aan de oorzaak van de brand”, zegt Evelyn, buurvrouw en uitbaatster van café Den Houten Kop. “De zestigjarige Danuta W. die met haar 24-jarige zoon in het hoekpand woont, liet net werken uitvoeren bij haar thuis. Wellicht is er door de werken iets misgelopen. Ze zijn net zoals ik Belgen met Poolse roots, hopelijk komt alles goed met hen. De zoon zou er intussen al beter aan toe zijn.”

Op het gelijkvloers van het pand is nachtwinkel Kedyl gevestigd. Heel het pand werd verzegeld door de politie waardoor de nachtwinkel dinsdag gesloten bleef.

De schade aan het hoekpand is groot. Alle verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard.
Sander Bral De schade aan het hoekpand is groot. Alle verdiepingen zijn onbewoonbaar verklaard.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.