Brandweer moet isolatiebrand vijftien uur lang blussen

Teams van Brandweer Zone Antwerpen hebben afgelopen weekend maar liefst vijftien uur lang moeten blussen om een brand onder controle te krijgen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag snelde de brandweer naar het voormalige filiaal van De Krak, dat nu in opbouw is. Om een nog onbekende reden was er in het gebouw brand uitgebroken. "We hadden de vlammen snel onder controle", zegt brandweerwoordvoerder Jasmien O. "Maar de uitslaande brand evolueerde daarna naar een smeulbrand met verschillende brandhaarden in het isolatiemateriaal, waardoor onze ploegen zondagochtend snel terug ter plaatse moesten. Omdat het pand in opbouw is, waren niet alle brandhaarden even gemakkelijk bereikbaar. Onze ploegen moesten achteraan een dak uitbreken met een hoogtewerker en al het isolatiemateriaal afblussen. Een klus van lange adem."


Al die tijd was de Nationalestraat volledig versperd vanaf het kruispunt met de Sint-Rochusstraat tot de filialen van Carrefour en Kruidvat. In de loop van zaterdagmiddag mochten voetgangers wel al langs één kant passeren maar de straat was pas volledig vrij om 17 uur, vijftien uur na de oproep. Er bleef zelfs nog één brandweerploeg aanwezig om een oogje in het zeil te houden. "Het gebouw was leeg, dus er zijn geen gewonden gevallen. Wel moesten er uit de aanpalende woningen vijf personen geëvacueerd worden. Die vonden elders tijdelijk onderdak en mochten snel terug naar huis." (BSB)