Bouw nieuw maritiem zenuwcentrum van start

Bart Leye
Op de voormalige BP-site ten zuiden van Antwerpen is de bouw van de nieuwe Maritieme Campus Antwerpen (MCA) gestart. Bedoeling is om op de site verschillende maritieme spelers, overheid en onderwijs samen te brengen op één locatie.

De Antwerpse maritieme industrie staat volgens CMB voor verschillende uitdagingen: concurrentie uit het Verre Oosten, verankeren van maritieme knowhow in Europa, scheepsdesigns en operaties aanpassen aan strengere milieuwetgeving, digitalisering, opleiden en aantrekken van talent. “De antwoorden op die uitdagingen zijn innovatie en samenwerking”, zegt Alexander Saverys, CEO van CMB en initiatiefnemer van MCA.

Samenwerken

Meer dan 40 partijen steunen de nieuwe campus. Die maritieme spelers slaan de handen in elkaar om samen op één locatie zo veel mogelijk actoren te verzamelen: gevestigde bedrijven uit de scheepvaart en start-ups, rederijen, scheepsmanagers, motorenproducenten, publieke partners en overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, communicatie- en databedrijven, maar ook advocaten, banken en risicokapitaal. Naast een bedrijvencentrum komen op de nieuwe campus coworking- en cocreatievoorzieningen, labo’s, grote R&D-faciliteiten, ateliers, onderwijsvoorzieningen en ondersteunende diensten.

De nieuwe campus gaat vermoedelijk eind 2022 open.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.