Boek-O-Drôme, tv-filmpjes én nieuwe prijs

BOEKENBEURS TOVERT DEZE EDITIE ENKELE SPECIALLEKES UIT HAAR HOED

Jeroen Meus op de Boekenbeurs enkele jaren geleden. De organisatie wil nu af van haar 'kookboekenbeurs'-imago.
Laenen Jeroen Meus op de Boekenbeurs enkele jaren geleden. De organisatie wil nu af van haar 'kookboekenbeurs'-imago.
Op 28 oktober gaat de Boekenbeurs van start in Antwerp Expo. Organisator Boek.be heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de beurs een frisse look te geven waar 'beleving' centraal staat. Enkele vaste waardes verdwijnen en worden vervangen door nieuwigheden. De Boek-O-Drôme moet zo de nieuwe eyecatcher worden.

Nog vier weken en de Boekenbeurs strijkt opnieuw neer in Antwerp Expo. Sinds vorig jaar is organisator Boek.be volop bezig met de beurs een facelift te geven. Net zoals de gebouwen van de expo een metamorfose ondergaan, wil Boek.be ervoor zorgen dat de Boekenbeurs een fris en jong imago krijgt. In dat verhaal komt de slagzin "terug naar de essentie" vaak terug. Het thema van de Boekenbeurs is dit jaar "Woord aan het Woord". "De essentie van het boek is het woord en dat woord zal heel de Boekenbeurs nadrukkelijk aan bod komen. Zo focussen we op literatuur, kunst, kennis en debat. Het imago dat de Boekenbeurs een kookboekenbeurs is, klopt niet", vertelde Alexis Dragonetti, gedelegeerd bestuurder van Boek.be.


Het publiek zal van die vernieuwingen niets fundamenteel merken. Kunstboeken en stripverhalen krijgen een eigen kaart zodat die genres nog meer worden uitgelicht en de binnentuin verdwijnt. "De spiegeltent verdwijnt en er komt een gloednieuwe Boek-O-Drôme in hal vier, opgebouwd uit boeken. In de Boek-O-Drôme zullen lezingen gegeven worden en het vip-gedeelte zal er doorgaan." Iets dat dan weer verwijnt, is de Vlaamse Debuutprijs. Omdat de bevoegdheid Cultuur overgeheveld werd van de provincie naar Vlaanderen, werd beslist die niet meer uit te reiken. Fintro en Boek.be introduceren wel een nieuwe prijs. "Elke beginnende auteur die nog geen boek gepubliceerd heeft, maakt kans op professionele begeleiding van een uitgeverij", legt Luc Keppens, CEO van Fintro uit. "Wie een manuscript heeft, kan dat afgeven tijdens de beurs. De jury zal bepalen wie het beste manuscript heeft en dat wordt uitgegeven in een boek en zal vanaf oktober 2019 verkocht worden."


Traditioneel zullen heel wat auteurs langskomen voor lezingen, debatten en signeersessies. Dit jaar worden er achthonderd auteurs verwacht die zo'n 2.300 signeersessies zullen houden. Nieuw is ook dat de studenten van het RITCS, de kunstschool in Brussel, er 'Boekenbeurs-TV' zullen maken. De filmpjes zullen op verschillende televisieschermen te zien zijn en een impressie geven van de beurs.


Op 27 oktober gaat de Boekenbeurs van start met de officiële opening, de dag erna voor het grote publiek. Tickets kunnen online gekocht worden via www.boekenbeurs.be.