Bloedsporen op aangetroffen kledingstukken vermiste Julie Van Espen (23)

Studente Julie Van Espen (23) verdween zaterdagavond. Vrienden hingen zondag langs het vermoedelijke fietstraject langs het Albertkanaal affiches op.
De Roeck, Facebook Studente Julie Van Espen (23) verdween zaterdagavond. Vrienden hingen zondag langs het vermoedelijke fietstraject langs het Albertkanaal affiches op.
De zoekactie in de omgeving van de Burgemeester Gabriel Theunisbrug in Merksem (Antwerpen) naar sporen van de verdwenen studente Julie Van Espen (23) is iets na 22.00 uur gisterenavond grotendeels afgebroken. De politie zoekt vandaag verder. Rond half twee 's nachts gaf het parket van Antwerpen beelden vrij van een “belangrijke getuige”, met de vraag zich te melden. 

Op vraag van het Antwerpse parket, verspreidt de politie beelden van een man die mogelijk een belangrijke getuige in de zaak is. De politie vraagt de persoon in kwestie zich kenbaar te maken bij de onderzoekers of andere politiediensten. Ook mensen die weten wie de man is, worden gevraagd contact op te nemen met de politie:

De politie kamde gisterenavond nog een bouwwerf uit met de hulp van de civiele bescherming. De perimeter is voorlopig vrijgegeven. De zoekactie op het Albertkanaal werd al eerder afgesloten. Gevreesd wordt dat de jonge vrouw uit Schilde die met de fiets op weg was, op een gewelddadige manier om het leven is gekomen. 

lees verder onder de video:

Een team van de politie en de cel Vermiste Personen coördineert vanuit een sporthal in de buurt de zoekacties.  Ze blijven standby. Familieleden van Julie zijn inmiddels naar huis vertrokken.

Op kledingstukken die eerder op de dag werden aangetroffen in de Carettestraat (Merksem) nabij het Albertkanaal zijn bloedsporen aangetroffen, zo is bevestigd aan onze redactie. Ook het rieten mandje dat op haar fiets stond, werd gevonden.  De politie stelde vervolgens een ruime veiligheidszone in. Binnen die veiligheidszone werd een zoekactie opgestart door de Cel Vermiste Personen. 

In de loop van de middag werd naar sporen gezocht door de politie, met een speurhond en met een helikopter. Op het water van het Albertkanaal werd met sonarboten en duikers gezocht.

Bouwwerf

Gisterenavond zochten  agenten verder op een bouwwerf aan de Theunisbrug. Voor technische ondersteuning werd daarbij de civiele bescherming ingeschakeld. 

De studente vertrok zaterdag rond 18.30 uur met haar fiets vanuit haar huis in De Nachtegaal in Schilde naar het centrum van Antwerpen, maar kwam niet aan op een afspraak met vriendinnen. Politie en parket spraken meteen van een verontrustende verdwijning.  Een opsporingsbericht werd verspreid. Een oproep op sociale media door familie en vrienden is al meer dan 170.000 keer gedeeld.

Het parket wou over de gevonden spullen alleen kwijt dat er verder onderzoek naar wordt verricht. “Hopelijk geven zij meer duidelijkheid over de verdwijning”, zegt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. “Omdat er aanwijzingen zijn dat het gaat om een gewelddadige verdwijning, is er ook een onderzoeksrechter gevorderd die een moordonderzoek zal starten.” De speurders focusten op Merksem nadat signalen van Julies smartphone voor het laatst werden opgepikt bij een zendmast nabij het Sportpaleis. Het toestel zou rond 23.30 uur zaterdagavond zijn uitgeschakeld.  

Ook zondagavond laat was de politie nog volop bezig aan het Albertkanaal.
photo_news Ook zondagavond laat was de politie nog volop bezig aan het Albertkanaal.
De politie speurt met een sonarboot op het Albertkanaal. De zoekacties op het Albertkanaal zijn afgesloten.
De Roeck De politie speurt met een sonarboot op het Albertkanaal. De zoekacties op het Albertkanaal zijn afgesloten.
Ook duikers van de brandweer verleenden assistentie, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er zich iets in het water zou bevinden.
De Roeck Ook duikers van de brandweer verleenden assistentie, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er zich iets in het water zou bevinden.
De politie heeft de Carettestraat in Merksem nabij het Albertkanaal afgezet voor nader onderzoek.
De Roeck De politie heeft de Carettestraat in Merksem nabij het Albertkanaal afgezet voor nader onderzoek.

Fiets

Het vermoedelijke fietstraject van Julie ging wellicht via het Albertkanaal en de fietsbrug. Julie is slank gebouwd, 1,64 meter groot en heeft lange blonde haren. Ze is het laatst gezien met een groene-kaki winterjas en donkergrijze sportschoenen van het merk Adidas. Ze reed op een donkerkleurige damesfiets van het merk Peugeot, met een rieten mandje op het stuur.

De Roeck
Vrienden van Julie hangen posters op.
De Roeck Vrienden van Julie hangen posters op.
Ook een speurhond wordt ingezet in de zoektocht naar Julie Van Espen.
Marc De Roeck Ook een speurhond wordt ingezet in de zoektocht naar Julie Van Espen.

Ook de Universiteit Antwerpen, waar Julie Van Espen de master internationale betrekkingen en diplomatie volgt, deelde de Facebook-oproep van de familie. “Onze studenten leven duidelijk erg mee”, reageert woordvoerder Peter De Meyer. “Zondagochtend vroeg kwam uit diverse hoeken de vraag of we de oproep van de familie mee wilden delen. Dat hebben we natuurlijk meteen gedaan via de Facebookpagina van de universiteit. Studenten die naar aanleiding van de verdwijning nood hebben aan een gesprek, kunnen terecht bij de studentenbegeleiders van de universiteit.”

Eric en Kaat, de ouders van de vermiste Julie, worden thuis begeleid door mensen van slachtofferhulp. Zij worden op de hoogte gehouden van de vorderingen in het onderzoek.

Wie meer info heeft over Julie of weet waar ze zich bevindt, kan contact opnemen met de politie via het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

De Carrettestraat in Merksem.
De Roeck De Carrettestraat in Merksem.
rv185 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Liliane van Binsbergen

  Zoveel leed, zoveel pijn en onmacht. Een meisje in de fleur van haar leven, dat merk je op elke foto met haar mooie lach. Woorden schieten hier te kort.

 • Norbert Laeremans

  Gekend door het gerecht ! hoe dikwijls gaan we dat nog moeten lezen ?

 • Guy Van Becelaere

  De wereld draait door nergens ben je nog veilig tegenwoordig politici en gerecht wordt eindelijk eens wakker door de wetten aan te scherpen en uit te voeren en niet altijd naar de advocaten te luisteren want binnen kort als het zo verder gaat wordt het woord advocaat een scheldwoord, mijn medeleven aan de getroffen familie

 • Peter Garmyn

  Als haar laatste GSM signaal werd opgepikt op een bepaalde zendmast, dan moet haar GSM signaal ook zijn opgepikt op eerdere zendmasten lang haar traject. ... Maak een lijst van alle GSM toestellen die een verbinding hebben gemaakt met al die zendmasten rond dezelfde periode en bekijk als bepaalde gsm toestellen hetzelfde patroon hebben als haar GSM. ... Mogelijks kom je zo de dader op het spoor die haar achtervolgd heeft.

 • Giedo Claesen

  Misschien, heel misschien heeft ze zichzelf verwond en een paar herkenbaar kledingstukken weggegooid en iets anders aangedaan om dan te verdwijnen. In dat geval zou ze nog in leven zijn. Tja ik probeer positief te denken, iedereen heeft recht op zijn leven ook al zou dat ergens anders zijn.