Bijna tien procent van de winkels in onze provincie staat leeg

Bijna tien procent van de winkels in onze provincie staat leeg. Dat blijkt uit een onderzoek van Locatus, marktleider in het verzamelen van informatie over winkelgebieden. In Vlaanderen scoort enkel Limburg slechter met zo'n 11 procent.

De economische crisis heeft de voorbije jaren sporen nagelaten in veel winkelgebieden in Vlaanderen. Begin 2011 noteerde Locatus in de provincie Antwerpen een leegstand van 8,2 procent. Vandaag is dat 9,7 procent. Dat is 0,2 procent meer dan begin 2015. Steden zijn gevoeliger voor leegstand. Toch hoeft de trend niet altijd negatief te zijn. Volgens Locatus daalde het percentage lege winkelpanden over het hele grondgebied van de stad Antwerpen van 12,6 procent begin 2015 naar 12,2 procent dit jaar.


Interessant zijn ook de cijfers in hartje Antwerpen. De leegstand is er opgelopen tot 14,6 procent, tegen 14 procent rond vorig jaar. Enige nuance: op de Meir moet je lang zoeken naar een leeg pand, aan de rand van het centrum scoren de percentages hoger. Schepen van Economie Koen Kennis (N-VA) gaat niet in op de cijfers. "Dit is een algemeen verhaal voor de provincie. De stad doet nu jaarlijkse metingen voor elk kernwinkelgebied. Dat levert een specifieker beeld op. Binnen enkele maanden hebben we de cijfers." (PHT)