Bezieler Cinema National vrij onder voorwaarden na onderzoek naar financieel gesjoemel

Hoe het verder moet met Cinema National is niet duidelijk.
Benoit De Freine Hoe het verder moet met Cinema National is niet duidelijk.
De raadkamer heeft Stefan D.V. (49) uit Antwerpen, die in september werd aangehouden op verdenking van financieel gesjoemel met subsidies voor buurtbioscoop De National, vrijgelaten onder voorwaarden. Het parket gaat tegen die beslissing niet in beroep.

De National is een 100 jaar oude cinema in de Lange Beeldekensstraat in de Antwerpse wijk Seefhoek. Twee jaar geleden ontdekte Stefan D.V. het vergeten zaaltje als bij toeval en besloot hij om het in zijn oude glorie te herstellen, samen met tal van vrijwilligers. Er werd een vzw opgericht, waarvan Stefan D.V. de verantwoordelijke is. Het renovatieproject kreeg 400.000 euro van het Fonds voor Culturele Infrastructuur.

Maar in september werd Stefan D.V. aangehouden op verdenking van schriftvervalsing, witwassen en misbruik van vertrouwen. Het parket maakte toen bekend dat er sinds eind augustus een onderzoek loopt naar financiële malversaties.

Van de rekening van de vzw waren gelden ontvreemd en er werden officiële documenten vervalst. Het zou onder meer over de erfpachtovereenkomst gaan, die nodig was om subsidies te krijgen. Die feiten waren aan het licht gekomen naar aanleiding van een strafonderzoek naar milieumisdrijven tegen Stefan D.V. en de vzw. De man heeft intussen bekentenissen afgelegd. Hoe het nu verder moet met de buurtbioscoop is niet duidelijk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.