Beveiligingsfirma G4S Care mag daklozencentrum uitbaten

De OCMW-raad wees gisteren de uitbating van inloopcentrum De Vaart en het Zorghostel toe aan de combinatie G4S-De Wooncompagnie. De voltallige oppositie stapte uit protest op.

De verkoop van het daklozencentrum De Vaart op de Italiëlei en het Zorghostel in de Dambruggestraat veroorzaakt al langer politiek gekrakeel in de OCMW-raad. Groen-raadslid Dirk Avonts riep voorzitter Fons Duchateau (N-VA) op om de stemming uit te stellen en de hele procedure opnieuw over te doen. "G4S Care heeft verscheidene malen gelogen tijdens de procedure." Het bedrijf loog over het zogezegde partnerschap dat het afsloot met Impuls, het onderzoekscentrum Maatschappelijke Zorg van de Radboud Universiteit in Nijmegen. (Dat centrum rolde een methodiek voor de begeleiding van dak- en thuislozen uit, red.)"Er was helemaal geen partnerschap. Nadien zegde G4S dat er een intentieverklaring tot samenwerking was, maar ook die heeft de administratie niet kunnen terugvinden, tenzij één telefoontje geldt als een intentieverklaring", zei Avonts tegen Duchateau.


Johan Peeters van sp.a haalde een oud juryrapport uit december boven waarin het projectvoorstel van G4S volledig werd afgekraakt. "Ik kom uit het onderwijs, een beoordeling van vijfenveertig op honderd, dat is 'zéér onvoldoende".


Fons Duchateau benadrukte dat G4S Care aanvankelijk de doelgroep verkeerd inschatte, maar na bijsturing door projectpartner De Wooncompagnie wél als beste uit de bus kwam. Hij kon maar niet begrijpen wat de oppositiepartijen Groen en sp.a tegen G4S Care hebben. "De website van de stad Gent, bestuurd door sp.a en Groen, vermeldt duidelijk dat de stad heel tevreden is over de manier waarop G4S Care de opvang van 250 vluchtelingen organiseert en dat ze graag verder willen samenwerken met dit bedrijf. Ook Hasselt wil met G4S in zee voor daklozenopvang."


Uiteindelijk is de uitbating van De Vaart en het Zorghostel gestemd én toegewezen aan G4S Care. Vanaf 1 juli gaat de uitbating normaal over van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk naar G4S Care en De Wooncompagnie. Tenzij de klacht die de PVDA indiende tegen de nieuwe procedure bij de gouverneur, net als vorig najaar, nog roet in het eten gooit. (DILA)