Bestuursakkoord socialer? Toch wel

Ondanks felle kritiek toch wel wat sociale punten

Jinnih Beels keek een tijd strak voor zich uit.
Photo News Jinnih Beels keek een tijd strak voor zich uit.
De grote verbinding heet het 79-pagina tellende bestuursakkoord. In 599 punten en zeven hoofdstukken worden de lijnen van onze stad uiteengezet. N-VA schreef de tekst, sp.a plaatste uitroeptekens en Open Vld zette puntjes op i’s.

Veiligheid

Een veilige stad is het eerste punt, niet verwonderlijk met en Bart De Wever en Jinnih Beels in het college. Daar haalt Beels haar oude stokpaardje boven: er zal meer blauw op straat komen. Minder in de combi, wel te voet en met de fiets. De wijkwerking wordt geaccentueerd. Dat er te weinig wijkagenten zijn, wil De Wever niet gezegd hebben. Ook het wagenpark wordt vergroend en daar maakt de burgemeester onmiddellijk werk van. De politie schakelt over op elektrische wagens. Tegen rondtrekkende bendes wordt een derde cameraschild rond de stad gebouwd, vooral buiten de ring. Alle wagens van de stad, politie en brandweer krijgen dashcams om ook zo overtredingen op te sporen. Het eengemaakte stadstoezicht krijgt meer personeel voor het gevecht tegen sluikstorten, huisjesmelkerij en bouwovertredingen. Er komt ook een gesloten jeugdinstelling en het kiel krijgt stadsmariniers, een blauw punt in dit bestuursakkoord. The war on drugs wordt onverminderd verdergezet. Patserwagens en snelheidsovertreders riskeren hun wagen kwijt te raken.

Cultuur

De stad wil opnieuw enkele topevenementen naar zich toe trekken, zoals de Tall Ships Races en de Reuzen van Royal de Luxe. Er moet ook een jeugdfilmfestival komen. Verenigingen moeten verbonden worden via een platform. De A-kaart wordt pAs en alle stadsdiensten zouden op de kaart verzameld kunnen worden, zoals een Velo-abonnement en de sorteerpas. Alle stedelijke musea zijn vanaf nu op vrijdagavond gratis. De stad wil ook een eigen biënnale organiseren als Europese avantgardestad. Het MAS moet Antwerpen centraal zetten. Opvallend ook wat er niet in het akkoord staat: er is geen sprake van een nieuw voetbalstadion, beide clubs worden wel gefaciliteerd op eigen grond. Er wordt werk gemaakt van meer waterrecreatie en er komt ook een G-sportbeleid.

Praktijktesten en conformiteitsattest

Een harmonieuze stad wil vooral verbinden, zegt Jinnih Beels. Hier halen de socialisten hun kluif binnen. Er komen praktijktesten. Niet als flitspaal om individuen te straffen, wel als graadmeter om racisme op de woningmarkt te meten. De stad wil ook alle kinderen op de schoolbanken krijgen. De controles op misbruik van leefloon en sociale woning gaan door. De norm van 33 opvangplaatsen per 100 kinderen stijgt naar 39 plaatsen. Er komt meer drugspreventie gericht naar jongeren en er komt een meldpunt voor eenzaamheid. Honden zullen zich kunnen verfrissen aan de Middenvijver in de eerste hondenzwemvijver van de stad.

5.000 sociale woningen

Op vlak van wonen lijken de socialisten ook wel wat binnen te halen. De stad zet in op vijfduizend sociale woningen. Een deel zal vernieuwd worden en een deel wordt nieuw gebouwd. Er komt ook een conformiteitsattest, alle huurwoningen moeten voldoen aan enkele eisen voor de woning verhuurd mag worden. Een gevolg van de ontploffing op de Paardenmarkt in januari. De socialisten riepen toen ook op dat verhuurders dringend een keuring van hun panden moesten voorleggen. De regel gaat in voor alle nieuwe huurcontracten in wijken die gevoelig zijn aan huisjesmelkerij. Verder komen er ook richtprijzen voor huurwoningen. Er wordt ook werk gemaakt van een ‘Antwerps Woonmodel’, waar huizen gekocht worden, maar de grond niet. Ook sluikstorten en het gevecht daartegen wordt uitvoerig toegelicht. Zo wil de stad nu ook dat op feestdagen de huisvuilophaling doorgaat.

Werk en onderwijs

Jonge werklozen moeten kansen krijgen bij de stad, de VDAB en de privémarkt via samenwerkingen. Werklozen worden aangemoedigd om opleidingen te volgen richting knelpuntberoepen. Alle werken die de stad te wachten staat, zoals de Oosterweelverbinding, moeten ook tewerkstelling bieden aan de werklozen. In het onderwijs komen elfduizend plaatsen bij. Aan het Steen wil de stad ook de verdwenen Sint-Walburgiskerk blootleggen. De Middenvijver krijgt een echte stadscamping. Mogelijk verhuist ook de molen van Linkeroever naar de Hobokense Polder om het verhaal van Nello & Patrasche verder te ondersteunen. De haven van Antwerpen gaat samenwerken met Zeebrugge.

Mobiliteit

Op mobiliteit verandert vermoedelijk het minste. De eerder aangekondigde woonerven in de binnenstad, het bewonersparkeren en de knip aan Meirbrug, worden gerealiseerd. Er wordt ook ingezet op buurtparkings om de auto zoveel mogelijk van de straat te houden. Zo moeten op termijn ook het aantal parkeerplaatsen verdwijnen. Bussen worden geband op de Turnhoutsebaan en trams gaan ondergronds, zodat de fietser meer plaats krijgt. Voetgangers zullen binnenkort ook diagonaal kruispunten kunnen oversteken. De stad vraagt de NMBS ook om een internationale incheckbalie voor Zaventem te voorzien en hoopt dat de Eurostar ook een halte in Antwerpen krijgt. De LEZ-zone wordt ook verstrengd tegen 2020.

Stadsbestuur

De Wever wil ook voor een sterk bestuurde stad gaan. En die wil hij vooral financieel gezond houden. Daar zijn een aantal fiscale maatregelen voor. Zo zouden bedrijven in plaats van belastingen meer opcentiemen betalen die prestatiegericht zijn en dus eerlijker zouden moeten zijn. Ook in de haven wil de coalitie en groene taxshift, maar dat is nog niet concreet. De stad streeft er ook naar zijn medewerkers diverser te krijgen, naar afspiegeling van de samenleving. De districten krijgen een stem in een overkoepelende vervoersregio om een breder beeld van de Antwerpse verkeersstromen te krijgen.




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy muis

    tijd om met zen allen uit de stad te trekken en elders gaan wonen waar het leefbaar is. nu de mensen pesten met zoneparkeren om jullie kosten te dekken,waar zijn ze toch mee bezig!