Berchem Sport trekt verplicht naakt douchen bij jeugdspelers voorlopig in

Berchem Sport wil nu vooral even rust en sereniteit.
Benoit De Freine Berchem Sport wil nu vooral even rust en sereniteit.
Berchem Sport laat jeugdspelers de komende twee weken opnieuw vrij beslissen of ze met of zonder slip douchen. De club last een bezinningsmoment in na de commotie die donderdagavond was ontstaan. 

Een groep ouders protesteerde tegen de verplichting voor spelers onder 16 jaar om naakt te douchen. De club gaat nu met een aantal instanties, zoals Unia, samenzitten om haar standpunt klaar en duidelijk te kunnen bepalen. “Dan volgt er binnen twee weken nieuw overleg met de ouders om een oplossing uit te werken”, zegt jeugdvoorzitter Dirk Lambrechts.

“Niet gestraft”

De voorzitter wijst er ook op dat de acht jeugdspelers (U12) die woensdag niet mochten meetrainen met de rest van de ploeg niet gestráft zijn. “Dat was een eenmalige maatregel. Voor de rest wil ik sereniteit. Allerlei experten komen nu aan het woord. Maar ze kennen de context niet.”

Aan VTM Nieuws vertelt Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport dat het beter is om kinderen de vrije keuze te laten hoe ze douchen.
De discussie over naakt douchen komt veel vaker voor dan vroeger. De maatschappij verandert nu eenmaal ook. “Dat heeft soms te maken met religieuze redenen maar wat je nog vaker ziet, is een schrik voor sociale media.”

Ook Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, vindt het belangrijk dat jongeren in alle soorten situaties hun grenzen kunnen aangeven - zeker als het gaat over situaties waarin er sprake kan zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

“Als we willen dat jongeren hun grenzen aangeven en dat die gerespecteerd worden, bijvoorbeeld als er sprake kan zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan moeten we als samenleving die grenzen in alle situaties respecteren”, zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. “Als die jeugdspelers vinden dat naakt douchen tot hun privacysfeer behoort, moeten we die grens respecteren.”
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • IVAN van kelst

  alez, vroeger was da de normaalste zaak van de wereld, was zlef verlpicht douchen... alleen as we ne marokkaan in de ploeg hadden die douchte in zen onderbroek.,..... was toch plezant tegen de benen pissen , altijd warme voeten... ahahaha wa een gedoe toch weeral..

 • steffi donkers

  “Dat was een eenmalige maatregel. Voor de rest wil ik sereniteit. Allerlei experten komen nu aan het woord. Maar ze kennen de context niet.” Jaja... Vetzakske. Vertel de context dan? Waarom worden minderjarigen verplicht om naakt te douchen? Juist niks context!

 • camiel huughe

  Verplichten zou ik niet doen ! Naakt is normaal en kledij is een bescherming omdat wij allen in de loop der duizenden jaren onze beharing grotendeels verloren hebben. Wij worden naakt geboren doch schroom is menselijk ! Religie, van welke aard ook, bezondigt zich ingegeven door de binding van naakt met seks. Naakt"cultuur" is heerlijk : vergeet seks en denkt "cultuur" Elke verplichting is cultuurvijandig. Kwestie van opvoeding en persoonlijke vrijheid.

 • jean moerenhout

  ik ben bijna zeventig en heb het nooit anders geweten. vanaf jong voetballertje tot de veteranen werd er steeds volledig naakt gedoucht, en zonder verplichting, zonder aanstoot of problemen. en de weinige uitzonderingen die toch iets wensten aan te houden onder de douche: dat vormde ook geen enkel probleem. er moet dus geen verplichting zijn, maar ik vrees dat deze actie weer gaat escaleren en dat die bepaalde ouders op de duur gaan eisen dat iedereen een short aanhoudt onder de douche.

 • patrick lagae

  Sinds wanneer zal de sportclub bepalen hoe ik in de douche stap?