Bende berooft hoerenlopers

ZEVEN MANNEN EN VROUWEN RISKEREN TOT 4 JAAR CEL

Een bende van zeven riskeert 2 tot 4 jaar cel voor het afpersen en beroven van mannen. Die werden steeds gelokt door een prostituee. Eens aangekomen op het appartement stonden enkele vrienden dan te wachten om de slachtoffers, met of zonder geweld, hun geld en gsm afhandig te maken.

Een zevenkoppige bende, drie vrouwen en vier mannen, moesten zich gisteren voor de rechtbank verantwoorden voor minstens zes feiten van diefstal en afpersing. "Alle feiten speelden zich af in de Van Maerlantstraat nummer 60. Het appartement van verdachte Marijke M. (35), een prostituee. De beklaagden werkten samen en met voorbedachte rade, steeds in andere samenstellingen. Ze wisten een slachtoffer 1.400 euro afhandig te maken. Het was Laetitia G., gekend voor straatprostitutie, die voorstelde aan de man om mee te gaan naar het appartement. Daar aangekomen kwam Yassin B. tevoorschijn. Hij bedreigde de man met een mes en kon zo het geld aftroggelen. De man kon vluchten en de politie waarschuwen", stelt het openbaar ministerie.


Zelfs na een huiszoeking en een formele herkenning dankzij een fotodossier, bleef het niet bij deze feiten. Laetitia G. kon nog een afspraak maken met drie andere klanten. Ze kon hen overtuigen voor 30 euro, ook dan bedreigde Yassin hen met een vlindermes. Ze konden daarbij 300, 230 en 50 euro buitmaken, ook konden ze regelmatig een gsm ontfutselen van de slachtoffers. "We gaan er van uit dat er meer feiten zijn dan vandaag gekend maar dat niet alle slachtoffers aangifte hebben gedaan."

Appartement

Alle verdachten wezen met de beschuldigende vinger vooral naar elkaar. Vooral Marijke M., wiens appartement gebruikt werd voor de feiten, voelde zich bekocht. "Ik kende Laetitia van vroeger, ze was dakloos, net zoals ik geweest ben. Ik heb haar onderdak geboden en ik heb gezegd dat ze klanten kon ontvangen op haar slaapkamer. Maar voor de rest heb ik niets met de feiten te maken", klonk het. Ze riskeert 4 jaar cel.

Vlindermes

Yassin B, die ook terecht staat voor verboden wapens zoals vlindermessen en matrak, toonde spijt en vroeg opnieuw een kans. "Mijn cliënt vecht tegen een zware drugproblematiek. Dat is het enige wat hem staande hield. We hebben hier te maken met de onderbuik van de samenleving, de Van Maerlantstraat lijkt meer op de Far West. Hij probeert nu zijn leven op de rails te krijgen en is in begeleiding, wat van goede wil betuigt." Hij riskeert 40 maanden cel.


Grote afwezigen op het protest is Laetitia G. Vooral zij werd door de anderen aangewezen als spilfiguur. Zij riskeert 3 jaar gevangenis.