Begrafenisondernemer voor 7.500 euro opgelicht: “Zeekapitein die vrouw wou laten repatriëren uit New York bestaat niet”

Begrafenisondernemer Michael Deleu.
Joel Hoylaerts, Photo News Begrafenisondernemer Michael Deleu.
Begrafenisondernemer Michael Deleu van het gelijknamige Antwerpse uitvaartcentrum is voor 7.500 euro opgelicht. Hij kreeg net als heel wat collega’s een e-mail in de bus waarin een zeekapitein vroeg zijn overleden vrouw vanuit New York te repatriëren. Van dat verhaal bleek geen letter waar.

“Ik kreeg een e-mail van een kapitein, een zekere Donald Seguin, die tot 24 januari vast zat op zijn vissersboot”, vertelt Antwerpenaar Deleu. “Zijn vrouw Genevieve zou overleden zijn na een auto-ongeluk in New York en haar lichaam moest zo snel mogelijk gerepatrieerd worden naar Antwerpen.”

“Mijn naam is Donald Seguin, ik woon in Antwerpen”, schrijft de oplichter in gebroken Engels. “Ik ben de kapitein van een vissersboot en ben op zee. Ik wil jouw uitvaartcentrum gebruiken voor de begrafenis van mijn vrouw die op 8 januari overleden is bij een auto-accident. [...]Ik wil weten of jullie me kunnen helpen met het repatriëren en de begrafenis. Ik bezorg je de gegevens van het uitvaartcentrum in de VS zodat je hen kan contacteren.”

De oplichter hield zelfs rekening met de tijdzones in de VS

Michael Deleu

Take-awayrestaurant

Het verhaal dat ‘Donald Seguin’ verzint, lijkt plausibel. “Hij hield zelfs rekening met de tijdzones in de VS”, zegt Deleu. “Ook de e-mails die hij later als begrafenisondernemer Greg Brooks van het onbestaande - zo weet ik nu - Eternal Life Funeral Home verzond, waren realistisch. Het bedrag dat nodig was om de repatriëring te regelen, 8.420 dollar of zo’n 7.500 euro, komt overeen met de kosten.”

Omdat de valse kapitein op zee zegt te zitten lukt het niet om het geld meteen te betalen. Wel stuurt hij, zo blijkt later, valse bankgegevens door en belooft hij Deleu het geld zo snel mogelijk te zullen betalen. “Uiteindelijk besluit ik het geld voor te schieten”, zegt Deleu. “Kort daarna beginnen bij mij de alarmbellen af te gaan. Bij collega’s komt de waarschuwing binnen dat er een phishing mail de ronde doet. De begrafenisonderneming blijkt niet te bestaan, op het adres in Antwerpen woont niemand met de naam ‘Seguin’. Het gsm-nummer dat ik van de oplichter kreeg, blijkt gelinkt aan een take-awayrestaurant in Pennsylvania.”

Klacht

Deleu besluit onmiddellijk zijn bank in te schakelen om het geld te laten blokkeren. “Maar het was al vertrokken”, zegt hij. “Ze proberen nu het bedrag te onderscheppen en de overschrijving te annuleren, maar vaak wordt bij oplichting met tussenstations, andere banken, gewerkt, en dan wordt het moeilijk om de transfer nog tegen te houden.”

Het lijkt er op dat Deleu voorlopig de enige is die daadwerkelijk geld overschreef. Andere collega’s, vooral in het Antwerpse, zouden al wel contact gehad hebben met de oplichter. De overkoepelende federatie van begrafenisondernemers heeft ondertussen iedereen in de sector gewaarschuwd. Tegen de oplichter is een klacht ingediend bij de politie.

De oplichter deed zich eerst voor als zeekapitein, daarna als begrafenisondernemer.
Jan Aelberts De oplichter deed zich eerst voor als zeekapitein, daarna als begrafenisondernemer.
De oplichter deed zich eerst voor als zeekapitein, daarna als begrafenisondernemer.
Jan Aelberts De oplichter deed zich eerst voor als zeekapitein, daarna als begrafenisondernemer.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gilbert Rodts

    Dat begrijp ik niet dat hij geen controle heeft gedaan als dit wel allemaal echt is .Het minste wat je kan doen is toch telefonisch contact opnemen met de plaats waar het slachtoffer zou liggen .

  • Wesley Kenis

    De geldigheid van zulke documentennid snel te controleren. Waarom een Engelse mail als je in belgie woont? Google gewoon hetvbedrijf en controleert alles van gegevens, ook telefoonnummer want 1 fout is voldoende en bel vervolgens eens om de praktische zaken te regelen...fat had hem en velen held bespaard....kan je fat niet zelf, vraag iemand die je kant met kinderen ...

  • Jean segers

    Als je daar allemaal in gelooft dan stop je beter met zaken doen !