Beestige inspiratie uit het land van de draak

CHINA LIGHT WORDT MAGISCH SLUITSTUK VAN 175 JAAR ZOO

Een drakenboot kan uiteraard ook niet ontbreken.
Zoo Antwerpen Een drakenboot kan uiteraard ook niet ontbreken.
De Antwerpse Zoo wil haar feestjaar rond 175 jaar Zoo op feeërieke wijze afsluiten. China Light ZOO zal met 71 Chinese creaties en duizenden lichtjes een magische sfeer laten neerdalen over de dierentuin van 30 november tot en met 13 januari 2019.

Vorig jaar lokten de sprookjesachtige dieren, krijgers, bloemen en decors van China Light meer dan 100.000 bezoekers naar de ZOO. Dit feestjaar wil de Zoo helemaal uitpakken. Medewerkers van de Zoo trokken daarom speciaal naar China, om de figuren zo te laten maken dat ze nog beter passen in de tuin. "Op uitnodiging van onze Chinese partner trokken we voor inspiratie voor deze speciale verjaardagseditie zelf naar China", zegt woordvoerster Ilse Segers. "De reis startte in Zigong, dé hoofdstad van de lantaarnmakerij en voerde ons verder langs verschillende lichtfestivals in de streek, tot in een monnikenklooster op een besneeuwde berg. Na een bad in de Chinese cultuur, een wereld van lotussen, draken en boeddha's, ontstond er een mooi verhaal."


Voor het eerst zit er ook een heel verhaal in de avondwandeling vervat. Een prinses wordt geboren in het Oude China. Ze blijkt zo'n mooi en vrolijk meisje dat alle lotusbloemen in het hele keizerrijk spontaan in bloei gaan. Als de Lotusprinses achttien kaarsjes mag uitblazen, trekt ze naar het Lantaarnfestival in de stad. Daar vangt haar blik die van een knappe soldaat, een strijder uit het leger van haar vader. Ze zijn op slag verliefd... Zonder het al helemaal te willen verraden: ook vlinders en een mystiek levenselixer spelen een belangrijke rol in het hartverwarmende liefdesverhaal. De kunstwerken zijn ook overdag te zien, maar 's avonds komt de magie echt tot leven. Elke avond transformeert de lotusprinses in prachtige animaties verschillende keren tot vlinder en omgekeerd. De traditie rond Chinees Nieuwjaar raakt goed ingeburgerd in de Zoo, maar met 71 objecten verviervoudigde het aantal creaties tegenover de eerste editie in 2014. De opbouw start daarom al half oktober, liefst 32 Chinese arbeiders zullen de draadstaalconstructies in elkaar zetten. Daar zitten ook technische hoogstandjes bij, zoals een paleis van 30 meter, een feniks van 50 meter en een drakenboot van 60 meter lang. De opbouw is ook via Instagram en Youtube live te volgen.

Sprookjesachtig

China Light ZOO zal de tuin doen sprankelen van 30 november tot en met 13 januari 2019, telkens van 18 tot 21.30 uur. Om de capaciteit te spreiden, kan je de sprookjesachtige tocht aanvatten om 18, 19 of om 20 uur. De ticketverkoop voor dit feestelijk slot van 175 jaar Zoo is reeds gestart. Prijzen variëren van 12 tot 15 euro op weekdagen en tussen 14 en 17 euro tijdens het weekend of tijdens de schoolvakanties. Abonnees betalen 10 tot 12 euro.

Spreekbeurt over dieren geven? ZOO helpt een handje op nieuw platform

Naar aanleiding van de Dag van de Leraar heeft de Zoo gisteren het online platform ZOOschool.be gelanceerd. Op het platform vinden leerkrachten en leerlingen lespakketten die samen met uitgeverij Plantyn werden ontwikkeld en die je gratis kan downloaden.


Het lesmateriaal dient als voorbereiding op een ZOO-uitstap of als nabeleving. Bovendien zijn de lespaketten gekoppeld aan de bestaande ZOO-rondleidingen die elke school gratis kan boeken. Op de site vind je ook leuke spelletjes, speurtochten of knutselideeën. (DILA)