Beels redt vel van Meeuws

SP.A DANKZIJ "NIEUW POLITIEK TALENT" TOCH NIET WEGGEVAAGD

Jinnih Beels houdt haar speech in het Zuiderpershuis. Tom Meeuws kijkt goedkeurend toe.
PN Jinnih Beels houdt haar speech in het Zuiderpershuis. Tom Meeuws kijkt goedkeurend toe.
Sp.a-voorzitter Tom Meeuws slaakte gisteravond een zucht van opluchting: zijn partij is niet weggevaagd na de desastreuze start van de campagne. Dat sp.a nog bestaat, heeft hij te danken aan nieuwkomer Jinnih Beels. Zij groeide in recordtempo uit tot een politieke madam die niet met zich laat sollen. "Wij hebben een nieuw politiek talent ontdekt", besluit Meeuws.

Het Zuiderpershuis waar sp.a zijn tenten had opgeslagen, was maar een lauwe bedoening. De uitslagen vielen tegen, er was niet overdreven veel volk en er waren zelfs geen gratis pinten. Tot Jinnih Beels haar aanhangers toesprak: "Het resultaat is niet wat wij gehoopt hadden, maar wij blijven vechten. The only way is up!" De aanhangers reageerden uitbundig. Zo werd het toch nog een feestje.


Net achter Jinnih Beels stond voorzitter Tom Meeuws, sp.a-voorzitter en de nummer 2 op de lijst. Hij was de man die twee jaar geleden de socialistische scherven van gewezen burgemeester Patrick Janssens bijeenveegde. Hij zocht en kreeg een kartel met Groen. Tot zijn verleden als directeur bij De Lijn en als gewezen minnaar van minister Liesbeth Homans hem zuur opbrak. Van Besien stuurde Meeuws en sp.a wandelen.

"Zaadjes geplant"

Gisteravond wilde Tom Meeuws liever niet speculeren: "Wat als het kartel met Groen was blijven bestaan? Dan zou de meerderheid van N-VA evenmin gebroken zijn. Dan komen we uit op 28 à 29 %. Daarmee krijg je De Wever niet uit zijn burgemeestersstoel. Laat ons eerlijk zijn, dat was toch onze eerste betrachting."


De socialisten hadden in Antwerpen gerekend op 14%. Zij haalden net geen 12 %. Teleurstellend, vond ook de herkozen Toon Wassenberg: "Maar we zijn niet weggevaagd zoals iedereen drie maanden geleden had verwacht. We bestaan nog en er zijn zaadjes geplant voor onze politieke toekomst."


Wie de voorbije week de reportages van Paul Jambers zag op VTM, kreeg geregeld Tom Meeuws in beeld als de man achter de schermen en de coach van Jinnih Beels. Heeft hij dan toch zijn stempel kunnen drukken op de campagne?


Tom Meeuws: "Door alle commotie rond mijn persoon is sp.a met een serieuze achterstand aan de campagne vertrokken. Als de partij mij daarvoor verantwoordelijk houdt, zal ik die verantwoordelijkheid op mij nemen. Dankzij Jinnih Beels hebben wij die achterstand razendsnel ingelopen en heeft Jinnih zich een plaats verworven tussen de politieke zwaargewichten van Vlaanderen. Ik zeg u: de sp.a heeft met Jinnih een nieuw politiek talent ontdekt. Zij verdient het om de partij mee te besturen."

Regering van stilstand

Voor sp.a zullen Jinnih Beels en Tom Meeuws zij aan zij oppositie voeren tegen het bestuur van De Wever. Meeuws vraagt zich af hoelang dat gaat standhouden. "Zij hebben 28 zetels op 55. Als je ziet hoe moeizaam CD&V nationaal en in de Vlaamse regering samenwerkt met N-VA, dan vraag ik mij af of die meerderheid niet te krap is. Nationaal hebben wij al een regering van stilstand, ik vrees dat Antwerpen nu hetzelfde zal meemaken."