Bedrijf boekt succes met IT-specialisten met autisme

Werknemer Dries Van Dijck en en directeur Nico De Cleen.
Foto Klaas De Scheirder Werknemer Dries Van Dijck en en directeur Nico De Cleen.
Het IT-bedrijf Passwerk viert donderdag de tiende verjaardag en is een pionier in de tewerkstelling van mensen met autismespectrumstoornis (ASS). Vandaag stelt het bedrijf 68 testengineers met ASS te werk in de grootste banken en bedrijven in ons land. Dries Van Dijck (23) is één van hen. "Mijn collega's komen me vaak om raad vragen over bepaalde programma's of apps, dat apprecieer ik enorm".

Met 61 mannen en 7 vrouwen zijn ze, de test ingeneers bij Passwerk met een autismespectrumstoornis. Zeven coaches begeleiden hen bij de opdrachten die ze krijgen van de overheid en van bedrijven als Belfius, Proximus of CarGlass. "Mensen met een autismespectrumstoornis beschikken niet over dezelfde sociale vaardigheden en ze kunnen zich wat moeilijker aanpassen aan nieuwe situaties. Maar doordat ze wel typische talenten hebben, zoals een analytische geest, aandacht voor detail, doorzettingsvermogen en drang naar perfectie, zijn ze uitstekend geplaatst om bijvoorbeeld software te testen of kwaliteitsopdrachten uit te voeren", zegt directeur Nico De Cleen van Passwerk. "De koudwatervrees bij onze klanten ebt meestal heel snel weg als ze zien dat onze mensen heel authentiek en oprecht zijn en door hun kwaliteiten boven de verwachtingen uitstijgen."

Vroeger gepest

"Ik weet sinds ik zeven was dat ik autisme heb", zegt Dries Van Dijck. "In mijn jeugd ben ik daar vaak mee gepest omdat ik 'anders' was. Na mijn studies Latijn-Talen probeerde ik enkele jaren verder te studeren in talen en ICT, zonder veel succes. Maar sinds drie jaar nam mijn leven een heel positieve wending dankzij mijn aanwerving bij Passwerk", vervolgt Dries. "Ik werk op locatie, eerst bij B-Rail, de holding van de NMBS, en nu bij het Agentschap voor Voedselveiligheid in Brussel. Daar test ik websites en applicaties. Ik vind het niet erg vaak dezelfde tests uit te voeren. Daardoor heb ik alle programma's en toepassingen echt goed leren kennen en komen collega's vaak raad vragen, dat apprecieer ik enorm."


Intussen koestert Passwerk uitbreidingsplannen. "Sinds 2016 hebben we een vestiging op de Corda Campus in Hasselt en nu kijken we uit naar een verdere uitbreiding in West-Vlaanderen", vervolgt De Cleen.


Passwerk draait een omzet van 3,5 miljoen euro per jaar. (DILA)