Bankbediende die 78.000 euro pikte van bejaarde, krijgt twee jaar cel

De bediende werkte bij een filiaal van BNP Paribas Fortis in Berchem.
REUTERS De bediende werkte bij een filiaal van BNP Paribas Fortis in Berchem.
Dimitri G., de ex-bankbediende uit Mechelen die een 96-jarige vrouw uit Berchem 72.000 euro afhandig maakte, moet voor twee jaar de gevangenis in. Hij moet de vrouw en haar erfgenamen ook aanzienlijke schadevergoedingen betalen. Volgens de rechtbank maakte de 40-jarige man schaamteloos misbruik van de zwakke mentale en fysieke toestand en eenzaamheid van de vrouw.

Dimitri G. was vier jaar lang het vaste aanspreekpunt van het slachtoffer bij de bank BNP Paribas Fortis in Berchem. Volgens de procureur bouwde hij een vertrouwensrelatie op met de vrouw, hadden ze buiten de kantooruren contact en mocht hij haar auto gebruiken. Hij had haar bankkaart en code en deed verrichtingen voor haar. Daarbij maakte hij haar tienduizenden euro’s afhandig.

 Volgens de procureur was er door de jaren 85.000 euro gestolen van de bejaarde vrouw. De rechtbank achtte het maandag bewezen dat Dimitri G. zich ruim 72.000 euro toe-eigende. 

“De feiten zijn zeer ernstig en laakbaar”, oordeelde de rechtbank. “Dimitri G. maakte schaamteloos misbruik van de de zwakke mentale en fysieke toestand en eenzaamheid van het slachtoffer.”

Toen BNP Paribas Fortis het misbruik op het spoor kwam en de dader er na zijn ontslag op aansprak dat er geen schenkingsovereenkomst was opgesteld, ging hij dezelfde dag naar het slachtoffer om dat te doen. “Ook toen zijn gedrag aan het licht dreigde te komen, maakte hij opnieuw bedrieglijk misbruik van haar toestand”, vond de rechtbank.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bart Vrancken

    Geld stelen van een bejaarde... Hoe laag kan je vallen? De laatste tijd dikwijls gedacht dat we de tien geboden eens vanonder het stof moeten halen . Zo ne dief moesten ze begot in een glazen kooi midden op de Grote Markt te Brussel tentoon stellen. Nu , op een bank word je nu eenmaal bestolen tegenwoordig (foei).