BAM-tracé breekpunt voor N-VA

De Wever verschuift 350 miljoen uit stadskas voor overkapping

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil 350 miljoen euro euro uit de stadskas vrijmaken voor de overkapping van de Antwerpse Ring. En hij maakt van het BAM-tracé een breekpunt voor de regeringsonderhandelingen.

Zowat alle partijen zien in de succesvolle Ringland-beweging een enorm electoraal potentieel en scharen zich (deels) achter een overkapping, maar vraag blijft wie die overkapping van minstens 1,9 miljard zal betalen. In 2010 gingen toenmalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en het Havenbedrijf akkoord om in totaal 350 miljoen bij te dragen aan het BAM-tracé als de Lange Wapper plaats zou maken voor tunnels.


Huidig burgemeester Bart De Wever wil dat dat geld nu gebruikt wordt voor de overkapping van de Ring. "Het gaat niet om nieuw geld", aldus De Wever. "Maar die 350 miljoen hangt echt als een molensteen rond de Antwerpse begroting, het lijkt me dan maar normaal dat het geld ook effectief gebruikt wordt voor de overkapping om de leefbaarheid voor de Antwerpenaar te verhogen."


De Wever blijft wel vasthouden aan het BAM-tracé en stelt dat als N-VA partijvoorzitter ook als een breekpunt voor de komende regeringsonderhandelingen. "Mijn partij wil niet meer onderhandelen over het tracé", aldus De Wever. "De beslissingen die de regering daarover heeft genomen, moeten onverkort worden uitgevoerd. En zo gaan we ook naar de onderhandelingen."


Als de Open Vld met andere woorden blijft vasthouden aan het Oosterweel-Noordtracé door de Antwerpse haven (in combinatie met het Ringlandproject, red.) kan het regeringsdeelname met de N-VA al vergeten? "Sommige partijen hebben al heel wat bochten gemaakt in dit dossier, het is niet ondenkbaar dat ze zich daags na de verkiezingen opnieuw in een bocht zullen wringen."


Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is het alvast op één punt eens met De Wever: "We gaan vanuit Vlaamse Regering door met het BAM-tracé. We willen wel een onderzoek voeren naar een maximale overkapping." Maar hij heeft ook een waarschuwing klaar: "De Wever moet goed uitkijken dat de stad niet twee keer hetzelfde geld uitgeeft. De financiering zal veel geld kosten en dat kostenplaatje moet eerst becijferd worden."

Verkiezingspraat

"Pure verkiezingspraat", noemt Wim Van Hees van Ademloos de recente uitlatingen van De Wever. "De burgemeester belooft gewoon wat geld dat hij al uitgegeven heeft, om de actievoerders te paaien. Waarom moet Antwerpen trouwens voorop lopen in de financiering? Een overkapping is goed voor heel Vlaanderen. Dan moet Vlaanderen ook daar het voorbeeld geven."