Ballet Vlaanderen stelt directeur voor

Sidi Larbi Cherkaoui.
Foto KOS Sidi Larbi Cherkaoui.
Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt op 1 september de nieuwe artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Hij volgt Assis Carreiro op. Het volgende seizoen zal een overgangsseizoen worden dat nog grotendeels werd ingevuld door Carreiro.

"Er was heel veel interesse vanuit binnen- en buitenland voor de functie van artistiek directeur, wat een teken is van de kwaliteit van het gezelschap", zegt Pol Bamelis, voorzitter van de raad van bestuur. "Het ambitieuze project van Larbi heeft ons onmiddellijk en volledig overtuigd. Hij is iemand die een breed draagvlak heeft in de wereld van de dans en daarbuiten. Hij is iemand die bruggen kan en zal slaan tussen traditie, het hedendaagse en de toekomst. Met hem begint Ballet Vlaanderen aan een nieuwe toekomst die we met het volste vertrouwen tegemoet gaan."


"Als geboren Antwerpenaar en hedendaagse choreograaf volg ik de evolutie van Ballet Vlaanderen al twintig jaar", zegt Sidi Larbi Cherkaoui. "Het talent, de technische virtuositeit, de fijngevoeligheid en muzikaliteit van de dansers hebben me altijd al geïnspireerd. De koers die ik wil varen, is er een van verzoening. Al jaren is stelselmatig een uitwisseling gegroeid tussen verschillende dansdisciplines, zo ook vullen klassiek ballet en hedendaagse dans elkaar meer en meer aan. Ook al is er inhoudelijk steeds een rode draad in mijn creaties te vinden, toch is het werk dat ik kan ontwikkelen met balletdansers in vorm en techniek erg verschillend van het werk dat ik met hedendaagse dansers tot stand breng. Ik kijk er naar uit deze verschillen te zien evolueren." (FM)