Autodief die door centrum raast en crasht, krijgt pv voor poging doodslag

De bestuurder van de gestolen wagen knalde tegen de gevel van een kantoor van Vlaams Belang in de Van Maerlantstraat.
Dimitri Antonissen De bestuurder van de gestolen wagen knalde tegen de gevel van een kantoor van Vlaams Belang in de Van Maerlantstraat.
De lokale politie moest gisteren massaal ingrijpen omdat een gek met een gestolen wagen tegen hoge snelheid door de binnenstad raasde. Een wijkagent die net niet overreden werd, maakte een pv op voor poging doodslag.

Rond het middaguur kreeg de politie een melding van een gestolen voertuig. Niet veel later werd de wagen door de politie gespot in de Nationalestraat.


"De verdachte sloeg op de vlucht en raasde richting Groenplaats", bevestigt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Hij reed daarna tegen hoge snelheid en in de tegengestelde richting over de erg toeristische Oude Koornmarkt. Dat is moordend op een zondagmiddag. De verdachte knalde daar tegen een paaltje. Een voetganger raakte lichtgewond door een val omdat hij moest wegspringen voor het voertuig."


De politie reed in tegenstelling tot de verdachte erg traag en met luide sirenes langs de vele terrasjes in de restaurantbuurt. De achtervolging werd verdergezet richting Antwerpen-Noord waar een wijkagent met getrokken wapen het voertuig tevergeefs probeerde stoppen. De man kon maar nipt wegspringen om een aanrijding te voorkomen. De achtervolging strandde uiteindelijk aan het Sint-Jansplein tegen de gevel van het kantoor van Vlaams Belang in de Van Maerlantstraat.


"De 29-jarige verdachte maakte nog aanstalten om te voet verder te vluchten maar die kans kreeg hij niet. Hij werd gearresteerd", besluit Bruyns. "Door de klap raakte naast het gestolen voertuig nog vier andere wagens beschadigd. De schade aan het pand van Vlaams Belang is verwaarloosbaar.


"Ik hoorde een enorme klap", zegt Gust Moors die aanwezig was in het gebouw. "Eerst dacht ik dat iemand iets tegen onze deur had laten vallen maar toen ik die open deed, zag ik een gecrashte wagen en heel veel rook."


De wijkagent die net niet aangereden werd, stelde een pv op voor poging tot doodslag. (BSB)