Argenta vernieuwt grondig aan Belgiëlei

De gebouwen aan de Belgiëlei.
Laenen De gebouwen aan de Belgiëlei.
Bank- en verzekeringsgroep Argenta is groot geworden aan de Belgiëlei én blijft er ook. Na veel studiewerk besliste de holding Investar van de familie Van Rompuy om de komende drie jaar de site grondig te vernieuwen. Prijskaartje: 110 miljoen euro. Het complex moet een 'dorp in de stad' worden met veel groen en open ruimte.

Argenta blijft een apart verhaal binnen de bank- en verzekeringswereld. Eén achtste van de aandelen is in handen van kantoorhouders, medewerkers en klanten. "Het DNA van de groep is door en door Antwerps", zegt voorzitter Jozef Lievens van Investar. "We zijn ook gehecht aan de symbolische plek op de Belgiëlei, waar stichter Karel Van Rompuy in 1956 begon in een herenhuis."


Argenta bleef de voorbije jaren groeien. Zo hard zelfs dat de 1.250 interne en externe medewerkers vandaag over verschillende complexen verspreid zitten: aan de Belgiëlei, maar ook aan de Veldekens in Berchem. "We gaan onze kantoorruimte verdubbelen tot 35.000 m²", kondigt topman Marc Lauwers aan. "Zo kunnen we tegen 2020 iedereen samenbrengen in de stad. We liggen perfect tussen de stations Antwerpen-Centraal en Berchem. Nu al komen veel medewerkers met de fiets en het openbaar vervoer."


De site valt uiteen in een campus Noord (Belgiëlei tot Lamorinièrestraat) en Zuid (Lamorinièrestraat tot Van Diepenbeeckstraat). Architecte Greet Draulans (Lenders & Partners): "De hoofdinkom blijft aan de Belgiëlei. Daar zetten we zeven bouwlagen neer, in grijze natuursteen. De gelijkvloerse verdieping is opgevat als een dorpsplein. Familiaal en toegankelijk, in de filosofie van Argenta. Heel wat groen brengt lucht tussen de werkzones. Een netwerk van leidingen op 150 meter diepte zorgt 's winters voor warmte en in de zomer voor koelte." (PHT)

Een toekomstbeeld van de nieuwe gebouwen.
Laenen Een toekomstbeeld van de nieuwe gebouwen.