Archeologen leggen 16de eeuwse omwalling bloot

Het wemelt van de archeologen en onderzoekers aan de blootgelegde omwalling.
Klaas De Scheirder Het wemelt van de archeologen en onderzoekers aan de blootgelegde omwalling.
De fameuze 'knip' heeft nog een leerrijk neveneffect. Archeologen van de stad hebben een deel van de Spaanse omwalling kunnen blootleggen. Delen van de muur en de Kipdorpburg zullen behouden worden. De 16de eeuwse Spaanse omwalling is momenteel goed zichtbaar ter hoogte van de Rooseveltplaats.

De Spaanse omwalling - ontworpen door een Italiaan - werd in 1542 opgericht in opdracht van Keizer Karel, na aanvallen op de stad. De bewoners en de buitenlandse handelaars in de stad eisten toen betere bescherming. De nieuwe verdedigingsgordel rond Antwerpen was 5 kilometer lang en verving de verouderde middeleeuwse versterking. De omwalling telt 9 bastions, 8 lange muurpartijen en 4 stadspoorten met bruggen over de gracht. Ook de Kipdorpbrug wordt blootgelegd. "Het is hier dat ook de slag van Antwerpen heeft plaatsgevonden. Waar de Fransen een aanval lanceerden op Antwerpen, maar dat lieten de Antwerpenaren niet toe. 1.500 Franse soldaten gingen ten onder", zegt archeologe Karen Minsaer.


Schepen voor Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde wil vooral één ding zeker gezegd hebben: "De archeologische opgravingen zijn ingepast in de planning van de aannemer en veroorzaken daardoor absoluut geen vertraging. De archeologen werken eigenlijk voor op de arbeiders. Dit zijn belangrijke opgravingen want hier zouden nog heel wat Franse soldaten kunnen liggen. We zijn blij dat we die resten kunnen integreren in het nieuwe ontwerp en dat deze zichtbaar zullen blijven voor Antwerpenaren en voor toeristen." Het onderzoek wordt meegefinancierd door Europa. (NBA)

Onderzoekers bekijken welke schade de muur geleden heeft.
Klaas De Scheirder Onderzoekers bekijken welke schade de muur geleden heeft.