Apotheker als informatiebron over dementie

Gaston van Wolleghem (76) en zijn apotheker zijn in elk geval zeer tevreden met dit initiatief.
Foto Laenen Gaston van Wolleghem (76) en zijn apotheker zijn in elk geval zeer tevreden met dit initiatief.
Voortaan kunnen mantelzorgers die voor een dementerend familielid of partner zorgen, voor informatie terecht bij hun apotheek. De provincie verspreidt informatiemappen via de apothekers, zodat iedereen op een laagdrempelige manier info kan krijgen.

De informatiemappen zijn gemaakt door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de provincie Antwerpen en heet FAZODEM (Farmaceutische zorg voor personen met dementie). De primeur is voor Antwerpen maar het is de bedoeling dat de map ook onder apothekers in de andere provincies verspreid wordt. De provincie Antwerpen investeerde 38.600 euro in het project.


De map geeft allereerst achtergrondinformatie over dementie. Een tweede gedeelte geeft aan hoe je de eerste tekenen van dementie kan herkennen en hoe je die bespreekbaar maakt met de patiënt. Via een handig invulformulier kan het gesprek met de huisarts voorbereid worden. Daarnaast bevat de map ook informatie die gericht is op het ondersteunen van mantelzorgers met een lijst van alle instanties die helpen bij het begeleiden.


Gaston van Wolleghem (76) is in elk geval zeer tevreden met dit initiatief. Al acht jaar zorgt hij voor zijn vrouw Irène De Backer (81) die lijdt aan dementie. "Zo een diagnose verandert heel je leven en dan is het van groot belang dat je je laat omringen door mensen die je juist kunnen informeren", benadrukt Gaston.


Met dit initiatief wordt de informatie gecentraliseerd en weten mensen meteen tot wie ze zich kunnen richten.


"Dit project maakt de stap naar het vragen naar hulp veel gemakkelijker en daar kan je alleen maar blij om zijn", besluit Gaston.


 (ADA)