Antwerpse start-up wil aantal lege vrachtwagens op Ring verminderen

De Antwerpse Ring.
De Antwerpse Ring.
De start-up Hakka wil maandelijks ongeveer duizend vrachtwagenritten op de Antwerpse Ring schrappen. Een platvorm voor transporteurs moet het aantal ritten met een lege laadruimte doen dalen.

Hakka had al een uitwisselingsplatform voor containertransporten, waarop transporteurs ritten kunnen aanvragen en aanbieden. Nu lanceert de start-up ‘Matching’: een algoritme dat automatisch suggesties geeft voor een verbeterd containertransport.

Het algoritme analyseert de aanvragen die transporteurs ingeven in het platform. Daarna worden de beste routes berekend en stelt het systeem de voordeligste en efficiëntste rit voor. Omdat de ritten automatisch worden voorgesteld, moeten de bedrijven niet meer manueel zoeken.

Dankzij de toepassing krijgen ze inzicht in de lege kilometers van collega-transporteurs. Die transparantie in combinatie met een heldere communicatie zorgt ervoor dat er ritten worden uitgewisseld en dat er zo weinig mogelijk vrachtwagens met lege containers de baan op moeten.

De stad Antwerpen geeft Hakka financiële vergoeding voor dit project. Hierdoor kan Matching tijdelijk gratis worden aangeboden aan de transporteurs. Zo wordt de drempel om lid te worden verlaagd. Hoe meer transportbedrijven lid worden, hoe groter het effect van het algoritme. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.