Antwerpse scholen krijgen Vlaams geld voor renovatie speelplaatsen

Sven Gatz
Photo News Sven Gatz
De Vlaamse ministers Hilde Crevits (onderwijs), Sven Gatz (jeugd) en Philippe Muyters (sport) bundelen de krachten om werk te maken van actieve en gedeelde speelplaatsen. Samen maken ze 1,728 miljoen euro vrij om 114 schoolspeelplaatsen avontuurlijker en beweegvriendelijker te maken. Zes scholen in Antwerpen krijgen elk 15.000 euro toegestopt.

Het Stedelijk Lyceum Quellin, Het Palet en Sint Jozefinstituut Bulo uit Antwerpen, het GVB Drakenhof uit Deurne en het GO! Het Laerhof uit Merskem krijgen elk 15.000 euro voor de heraanleg van hun speelplaats van de Vlaamse regering. de Rozenschool uit Wilrijk krijgt 7.500 euro. In totaal krijgen 114 scholen een bedrag toegestopt.

De 114 gesubsidieerde scholen zullen deze middelen gebruiken om de speelplaatsen avontuurlijker, kind- en bewegingsvriendelijker en meer open of gedeeld te maken. Het kan gaan over bijvoorbeeld grondwerken, groenaanleg, sport- en spelelementen, een sleutel- of badgesysteem, speel/sportmateriaal en kosten van een landschapsarchitect. Zo zijn er een aantal scholen die een multifunctioneel sportterreintje zullen aanleggen op hun speelplaats, andere scholen kiezen voor een avontuurlijke speelplaats vol beweegkansen, nog andere scholen gaan voor een echte beweegtuin met actieve zones en chillzones.

“Sport- en speelterreinen van scholen worden nog al te vaak onderbenut. Na een aanbeveling vanuit de jeugdwerksector rond gedeeld ruimtegebruik maken we met dit initiatief verder werk van het Open School-concept. We stimuleren scholen om hun speelplaatsen kwaliteitsvoller en bewegingsvriendelijker te maken, waardoor kinderen en jongeren er graag vertoeven en geprikkeld worden om te bewegen. Bovenal willen we erop inzetten dat de speelplaatsen na de schooluren ook gebruikt kunnen worden door het jeugdwerk, dat er zo veel nieuwe speelruimtes bij kan krijgen,” zegt Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz.

De speelplaats wordt gebruikt door twee scholen die in hetzelfde gebouw zijn gehuisvest, namelijk de basisschool de Wereldreiziger en Stedelijk Lyceum Quellin. “Wij liggen in het centrum van Antwerpen en onze speelplaats is klein. Daarom doen wij ons uiterste best om onze grijze, betonnen speelplaats te transformeren in een groene oase waar een mooie balans is tussen sport en beweging enerzijds en rust en ontspanning anderzijds. We willen een buitenruimte creëren die we ook polyvalent kunnen benutten,” klinkt het. De commissie zegt de inspanning de inspanning van de school te waarderen. Er is een duidelijke, participatief tot stand gekomen visie. In het ganse traject van het project staat co-creatie centraal. Er zijn duidelijke afspraken en dito financieel plan.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.