Antwerpse politie arresteert gewone burgers tijdens terreuroefening Sportpaleis: “Ik voelde me machteloos en vernederd”

Tijdens het optreden van Alex Agnew in het Sportpaleis werd er een grootschalige terreuroefening gehouden met verschillende politiediensten, veiligheidsdiensten en hulpdiensten.
Marc De Roeck Tijdens het optreden van Alex Agnew in het Sportpaleis werd er een grootschalige terreuroefening gehouden met verschillende politiediensten, veiligheidsdiensten en hulpdiensten.
Tijdens de veiligheidsoefening die de politie vorige week hield in het Sportpaleis zijn twee burgers gearresteerd die helemaal niks met de oefening te maken hadden. Een van de slachtoffers deed woensdagavond zijn verhaal op sociale media. Daarop verontschuldigde de politie zich formeel. “Het parket en de dienst intern toezicht onderzoeken wat er is misgelopen.”

“Op woensdag 24 april voerden de veiligheidsdiensten en de politie Antwerpen een oefening voor terreur uit in het Sportpaleis”, start het bericht op Facebook van slachtoffer Hamed Jabarkhel (25) uit Borgerhout. “De berichtgevingen achteraf waren allemaal heel positief, de politie was fier. Wat ze er niet bij hebben verteld is dat er ook onschuldige burgers werden opgepakt. Burgers die van niets wisten en die gedurende een hele tijd als terreurverdachten werden behandeld.”

Hamed zou voor een firma dicht bij het Sportpaleis werken. Hij en zijn werkgever waren naar eigen zeggen niet op de hoogte van de oefening, ze hoorden geweerschoten toen hun shift erop zat en ze zagen mensen massaal geëvacueerd worden. “Het leek allemaal heel realistisch. Ik was angstig en belde in paniek mijn vriendin. We waren ontzettend bezorgd.”

Onder schot gehouden, tegen de grond gedrukt, geboeid

“Opeens werd ik met een collega in mijn wagen onder schot gehouden door negen zwaar bewapende agenten. In de gietende regen werden we op de grond geduwd en werden we geboeid. Via de radio’s van de politie hoorde ik dat ze twee verdachten hadden opgepakt. Blijkbaar waren dat mijn collega en ikzelf.”

“We kregen geen uitleg waarom we gearresteerd werden. Uiteindelijk werd ik meegenomen naar een politiebureau en mijn blanke Belgische collage werd vrijgelaten. Ik zal nooit begrijpen waarom ik wel mee moest en mijn collega niet. Toen we bij de politie aankwamen was het duidelijk dat de andere personen in de combi figuranten waren. De handboeien mochten uit, sigaretten werden opgestoken en er werd gezellig gebabbeld. Ik? Ik zat nog steeds met handboeien om, moest op een bankje blijven zitten en mijn mond houden. Elke vraag werd genegeerd, ik voelde me machteloos en vernederd.”

“Achteraf wuifden de betrokken agenten het weg als een vergissing, zonder verontschuldigingen. Na lang aandringen kon ik klacht indienen maar zelfs dan kreeg ik niet het gevoel serieus genomen te worden. Via deze weg wil ik opkomen voor mezelf. Ik ben geboren met een stem en ik zal ze gebruiken ook.”

Excuses en intern onderzoek

De lokale politie reageerde woensdagavond op het bericht: “Tijdens de veiligheidsoefening is er een fout gemaakt waardoor twee personen zijn gearresteerd die geen deel uitmaakten van de oefening”, zegt woordvoerder Willem Migom. “Dat is pas ontdekt in het bureau aan de Noorderlaan. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat acteurs tijdens een oefening heel erg overtuigend beweren dat ze er niets mee te maken hebben. Het parket en onze dienst intern toezicht onderzoeken de zaak. De beelden die we zelf genomen hebben tijdens de oefening zullen gebruikt worden voor dat onderzoek. We betreuren deze fout en verontschuldigen ons formeel. Er is ook al overleg geweest met de betrokkenen voor de berichten op sociale media verschenen.”

Volgens onze informatie zijn wel allebei de mannen meegenomen naar het bureau op de Noorderlaan en is er dus geen sprake van discriminatie, maar ook dat wordt onderzocht. De vraag kan ook gesteld worden waarom de politie zou overgaan tot buitensporig geweld, zeker tijdens een oefening.

Het is al de tweede keer deze week dat de lokale politie van Antwerpen in opspraak komt. Dinsdag dook er op sociale media een filmpje op waarin een veertienjarige jongen hardhandig gearresteerd werd.

Het volledige bericht van Hamed Jabarkhel kan je hieronder lezen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.