Antwerpse ouderverenigingen klagen lerarentekort aan: “Onze kinderen worden in hun ontwikkeling geremd”

De kinderen van basisschool Elisabeth in Antwerpen.
Foto Klaas De Scheirder De kinderen van basisschool Elisabeth in Antwerpen.
Verschillende Antwerpse ouderverenigingen luiden in een open brief de alarmbel over het lerarentekort in het basisonderwijs. “De impact van het tekort op de kwaliteit van het onderwijs is onvoldoende bekend. Onze kinderen worden in hun ontwikkeling geremd.”

“Doordat de scholen zelf noodmaatregelen nemen, blijft het probleem van het lerarentekort onder de radar”, zeggen Rebekka Deleu en Yvonne Kevels namens verschillende Antwerpse ouderverenigingen. “Hun creatieve oplossingen zijn op termijn onhoudbaar. Steeds meer vacatures raken niet ingevuld, waardoor scholen een beroep moeten doen op zorgleerkrachten, beleidsmedewerkers, gepensioneerde leerkrachten of zelfs nog niet afgestudeerde leerkrachten om voor de klas te staan.”

“Sommige scholen moeten hun leerlingen noodgedwongen verdelen over andere klassen, waardoor die zelfs tot over de 30 leerlingen gaan”, gaan de bezorgde ouders verder. “Dit maakt het onmogelijk om alle kinderen het onderwijs te geven waarop ze recht hebben. De kinderen worden zo in hun ontwikkeling geremd.”

Steeds meer vacatures raken niet ingevuld, waardoor scholen soms zelfs een beroep moeten doen op nog niet afgestudeerde leerkrachten

Rebekka Deleu en Yvonne Kevels

Rebekka Deleu en Yvonne Kevels zien de toekomst eerder somber in. “De komende jaren zal het tekort verder toenemen, aangezien enerzijds een grote groep leerkrachten met pensioen gaat en anderzijds de instroom in de lerarenopleiding nu al te klein is om het tekort weg te werken. De druk op leerkrachten wordt alsmaar hoger, waardoor steeds meer leerkrachten uitvallen en zelfs uit het onderwijs stappen.”

Ongerustheid

Antwerps onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a), die bevoegd is voor de stedelijke scholen, begrijpt de ongerustheid van de ouders. “Het wegwerken van het lerarentekort is voor ons, samen met de aanpak van het capaciteitsprobleem, een absolute prioriteit", zegt haar woordvoerder, die onderstreept dat het onderwijsbeleid in de eerste plaats Vlaamse materie is. “We werken aan een campagne om het beroep op te waarderen en beseffen goed dat huidige leerkrachten beter ondersteund moeten worden.”

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zijn deze legislatuur verschillende maatregelen genomen om jonge leerkrachten aan boord te houden én om het lerarenberoep aantrekkelijk te maken. “Er is de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor onderwijs met een betere aanvangsbegeleiding en lerarenplatforms waardoor 3.400 leerkrachten minstens één schooljaar werk- en loonzekerheid hebben en coaching krijgen. De proefperiode voor leerkrachten, de zogenaamde tijdelijke aanstelling voor doorlopende duur (TADD), wordt versneld evenals de vaste benoeming. Zo krijgen leerkrachten sneller zekerheid.”

20 miljoen

“We hebben 20 miljoen euro extra geïnvesteerd in administratieve ondersteuning in de basisscholen en directeurs van scholen met meer dan 100 leerlingen klasvrij gemaakt”, gaat Crevits verder. “Zo kunnen leerkrachten en directeurs zich meer op hun kerntaken focussen. Daarnaast is er een wervingscampagne die net van start gegaan is, waarmee we de aantrekkelijkheid van het beroep en de instroom in de lerarenopleiding verhogen. Tot slot is ook de lerarenopleiding zelf hervormd.”

CD&V wil de komende jaren werk maken van ‘duaal lesgeven’: deeltijds voor de klas en deeltijds in het bedrijf en ondertussen de lerarenopleiding volgen. Crevits: “Er is ongelofelijk veel expertise en ervaring buiten de scholen die we in de scholen kunnen gebruiken. We willen ook de zij-instroom versterken, door anciënniteit mee te nemen. We willen tenslotte de lerarenplatforms in het secundair onderwijs uitbreiden en het aantal kinderverzorgers in het kleuteronderwijs verdrievoudigen zodat kleuteronderwijzers terug kunnen focussen op de ontwikkeling van kleuters.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sjonny Martero

    Crevits zit haarzelf te bewieroken en wat heeft ze verwezenlijkt? Niets. Een hoop frustratie in het onderwijs dat mensen wegjaagt en zeker niet aantrekt.

  • Henri Louis

    Wie wil nog in onderwijs ? Ik niet hoor. Ze mogen hun verlof hebben. De lonen zijn gemiddeld maar ook niet meer dan dat. Geen maaltijdcheques, een fietsvergoeding van 0,15 i.p.v. 0,23 elders, geen gratis hospitalisatieverzekering, geen gsm.... Dat hebben de meeste werknemers bij Stad Gent bv wel. Daarnaast onhandelbare kinderen, mondige ouders en niemand die nog mag overzitten. Dus de rekening is vlug gemaakt. Succes gewenst daar in onderwijsland