Antwerpse moslima's gaan trouwen in Syrië

JONGE GERADICALISEERDE VROUWEN ZOEKEN AAN FRONT MARTELAARS IN SPE OM TE HUWEN

Het federaal parket onderzoekt de reis van drie jonge moslima's uit Antwerpen en Sint-Niklaas naar het Midden-Oosten. Volgens onderzoeker Montasser Alde'emeh zijn er zeker vijf vertrokken "Ze zoeken in Syrië een man, omdat ze het hier niet meer zien zitten."

Besime C. (19), Selin Y. (22) en hun Marokkaanse vriendin Yasmina (22) kochten op 12 maart aan het loket van Turkish Airlines in de luchthaven van Zaventem een ticket voor Istanboel. In boerka. Omdat ze meerderjarig zijn, passeerden ze zonder problemen de douane en stapten ze op vliegtuig.

Familie wist niets

De familie van Besime wist niets af van de reis. Besime zocht in Antwerpen naar werk, maar dat lukte niet meteen. Toen ze 's avonds niet thuiskwam, stapte haar familie naar de politie om haar verdwijning aan te geven. Maar kort daarna stuurde Besime haar moeder een sms: "Mam, maak je geen zorgen, ik ben in orde."


Twee dagen later volgde een lange sms in een héél andere toon. Over waardig leven onder de vlag van Allah. "We zijn geëmigreerd uit het land van de ongelovigen", stond er te lezen.


Het federale parket is een onderzoek gestart naar de drie moslimvrouwen. "Wat vaststaat is dat ze in Istanboel zijn gearriveerd", zegt woordvoerster Wenke Roggen. "We onderzoeken waar ze zich op dit moment bevinden en wat ze - als ze in Syrië zijn - precies doen."


Dat heel wat jonge moslims naar Syrië trokken om te gaan strijden tegen het regime van Assad wisten we al. Maar de trend van vrouwen die naar het oorlogsgebied trekken, is nieuw. Ze reizen hun man niet achterna, ze zijn op zoek naar een man. Volgens een afwijkende interpretatie van de islam, moeten de Syriëstrijders eerst in het huwelijksbootje stappen voor ze als martelaren sterven.

Sharia4Belgium

"De vrouwen zien het niet meer zitten in onze maatschappij", zegt onderzoeker Montasser Alde'emeh van UA en KUL. "Ze komen dan in contact met radicale ideeën uit een 'knip- en plakislam'. Onder meer door de vroegere gangmakers van Sharia4Belgium. Die spelen op die situatie in. De meisjes leven dan in een andere wereld en ze vinden een soort van rust."


Volgens Alde'emeh moet de moslimgemeenschap haar verantwoordelijkheid nemen. "De geradicaliseerde jongeren worden te snel opgegeven. Mensen die terugkeren, moeten we als slachtoffers van hun eigen zwakheden behandelen en hen helpen."

Kanonnenvlees

Een van de vertrokken moslima's heeft nog met Alde'emeh gesproken. "Ze was op zoek naar een houvast. De jonge vrouw gelooft dat in Syrië wordt gestreden voor het goede doel. Dat ze zich nuttig moet maken voor de Syriëstrijders. De realiteit is anders: de strijders worden vaak als kanonnenvlees ingezet."