Antwerpse kathedraal torst maar liefst 129 ton aan stellingen

Kathedraal Antwerpen in de stellingen
Klaas De Scheirder Kathedraal Antwerpen in de stellingen
Sinds begin dit jaar staat de 500 jaar oude trots van Antwerpen in de stellingen. De buitenkant van de toren wordt gerestaureerd, en de werken zullen nog twee jaar duren. Maar wat zijn nu de cijfers rond die stellingen aan de kathedraal?

De 123 meter hoge toren van de kathedraal werd voltooid in 1518, maar door de eeuwen heen zijn aan de kathedraal en haar toren talrijke herstellings- en restauratiewerken uitgevoerd. Zo begonnen er ook dit jaar werken aan de kathedraal. En het stellingmateriaal rond de toren weegt maar liefst ... 129 ton! Zonder vloeren en planken blijft er nog 16 ton stellingmateriaal over. De stellingen bestaan trouwens uit 14.500 onderdelen. Het kostenplaatje voor de restauratie: 3.228.000 euro.

De restauratie van de buitenzijde van de toren verloopt in twee fases. Eerst is het bovenste deel (vanaf het uurwerk) aan de beurt. Vanaf de winter van 2020 wordt het onderste deel onder handen genomen. De aannemer gaat de natuursteen, het voegwerk en de beeldhouw- en sculptuurwerken zacht reinigen en waar nodig herstellen. Daarnaast wordt de kalkbepleistering van de gewelven opgeknapt. De wijzerplaten krijgen net als de haan en het kruis een nieuw laagje verguldsel, en de aandrijving van de wijzers wordt nagekeken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.