Antwerpse haven staat uitstel van betaling toe voor zeevaart- en binnenvaartrechten

De Antwerpse haven
BELGA De Antwerpse haven
Na overleg met Alfaport, het platform van en voor ondernemingen en beroepsverenigingen uit de Antwerpse haven, heeft het Antwerpse Havenbedrijf beslist om de betalingstermijn voor zeevaartrechten (nu 18 dagen) en binnenvaartrechten (nu 30 dagen) te verlengen naar 48 dagen. De maatregel moet bedrijven in de haven ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Het uitstel van betaling geldt voor alle schepen die vanaf 1 mei tot en met 30 juni in de haven van Antwerpen aanmeren. Voor de zeevaart wordt het uitstel toegepast op tonnenmaatrecht en aanlegrecht. Indien nodig kan de maatregel nog verlengd worden.

Zuurstof

“Dit uitstel geeft zuurstof aan de agenten, die als tussenpersoon optreden voor de rederijen”, zegt Stephan Vanfraechem van Alfaport Voka. “De agenten moeten de havenrechten zelf voorschieten voor ze factureren aan hun opdrachtgevers.”

Jaarlijks draaien de havenrechten in Antwerpen toch makkelijk rond 120 miljoen euro. Volgens Alfaport Voka ligt het uitstel van betaling in lijn met de belangrijkste omliggende havens, onder meer Rotterdam.

Voor de concessies werkt het Havenbedrijf naar eigen zeggen nog aan een voorstel rond uitstel van betaling. Dat zal dan eind mei worden voorgelegd aan de raad van bestuur.

“Deze maatregelen houden de haven van Antwerpen competitief tegenover de naburige havens”, stelt het Havenbedrijf vrijdag. “Het Havenbedrijf en Alfaport-Voka volgen in nauwe samenwerking de situatie op de voet.”