Antwerpse haven beleeft beste kwartaal ooit

Containers in de Antwerpse haven.
Belga Containers in de Antwerpse haven.
Dankzij twee recordmaanden april en mei en met een sterke maand juni heeft de Antwerpse haven in het tweede kwartaal van 2019 een recordoverslag behaald. “Dat ondanks een Europese groeivertraging en onzekerheden in de markt”, zegt het Havenbedrijf Antwerpen. De totale goederenoverslag lag in de eerste helft van dit jaar 0,7 procent hoger dan een jaar eerder.

April en mei waren recordmaanden voor de containertrafiek: tweemaal werd de kaap van een miljoen behandelde TEU-containers gerond. De haven noteerde een groei van en naar alle vaargebieden, met uitzondering van Zuid-Amerika. De overslag met het Verre Oosten steeg het sterkst, met 11,7 procent.

Volgens Jacques Vandermeiren, CEO van havenbedrijf Antwerpen, zijn de cijfers goed nieuws voor de toppositie van Antwerpen in de wereldwijde logistieke keten. “We blijven hierbij werk maken van meer containertransport via het spoor en de binnenvaart”, zegt hij.

De sterke containercijfers, samen met een piek in droge bulk, compenseerden voor meer marktgevoelige goederenstromen zoals vloeibaar massagoed en stukgoed. Daarin noteerde de haven in de eerste helft van 2019 verliezen van respectievelijk 6,4 en 3,2 procent tegenover een jaar eerder.

7.200 zeeschepen in 6 maanden

Uit de cijfers blijkt ook dat de zeeschepen die in Antwerpen aanmeren, steeds groter worden. Er liepen in de eerste jaarhelft 7.200 zeeschepen Antwerpen aan, tien minder dan het jaar ervoor, maar het gemiddelde volume lag wel 0,6 procent hoger.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.