Antwerpse en Gentse wetenschappers ontdekken nieuw geneesmiddel tegen dodelijke slaapziekte

In Afrika krijgen jaarlijks nog ongeveer duizend mensen de slaapziekte.
UAntwerpen In Afrika krijgen jaarlijks nog ongeveer duizend mensen de slaapziekte.
Wetenschappers van de UAntwerpen en de UGent hebben een nieuw geneesmiddel tegen de slaapziekte ontdekt. Ze ontwikkelden een oraal geneesmiddel, wat de behandeling makkelijker maakt. In Afrika krijgen jaarlijks nog ongeveer duizend mensen deze ziekte. 

De slaapziekte is een dodelijke ziekte die vooral voorkomt in Afrika. Veroorzaker is een parasiet die in de tseetseevlieg leeft. Wanneer een besmette vlieg de mens steekt, kan de ziekte zich ontwikkelen. Bij de West-Afrikaanse slaapziekte kan de ziekte vaak enkele jaren sluimerend aanwezig zijn, de Oost-Afrikaanse variant verloopt veel agressiever en kan op enkele maanden tijd tot de dood leiden.

Oraal

“Er bestaan wel enkele therapieën”, weet professor Guy Caljon, verbonden aan het Departement Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. “Maar de gebruikte geneesmiddelen veroorzaken vaak ernstige bijwerkingen en kunnen bovendien niet oraal toegediend worden, wat het voor patiënten in ver afgelegen gebieden erg lastig maakt. Zij wonen vaak te ver van een gezondheidscentrum, waardoor een behandeling niet vanzelfsprekend is.”

De voorbije jaren nam het aantal gevallen stelselmatig af tot ongeveer een duizendtal nieuwe patiënten per jaar. Caljon: “Het lijkt er op dat de ziekte uitgeroeid kan worden. Op wereldschaal is het probleem inderdaad relatief beperkt. Dat maakt ook dat de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor slaapziekte niet op de prioriteitenlijst van de farmaceutische industrie staat. Het blijft evenwel belangrijk om een efficiënt geneesmiddel achter de hand te houden: de ziekte kan altijd weer opduiken of door resistentie ontsnappen aan behandeling met bestaande geneesmiddelen.”

De ziekte lijkt op de terugweg, maar het blijft absoluut nuttig om een nieuw geneesmiddel achter de hand houden, want een opstoot is niet ondenkbaar.

Guy Caljon

Caljon en zijn Antwerpse collega professor Louis Maes werkten aan een nieuwe behandeling in samenwerking met wetenschappers van de UGent en onderzoekers van enkele buitenlandse universiteiten. Het nieuwe geneesmiddel blijkt na een uitgebreide studie in proefdieren erg efficiënt te zijn. “Dit nieuwe middel kan trouwens ook in de veterinaire geneeskunde een toepassing vinden”, besluit Caljon. “De slaapziekte treft immers ook de veeteelt in Afrika, een sector die op socio-economisch vlak van enorm groot belang is.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.