Antwerpse drugsoorlog beroert ook de gemeenteraad: “De Seefhoek lijkt wel een oorlogszone”

Stad gaat bij iedereen aanbellen in getroffen wijken

Wouter Van Besien (Groen) legde Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen in de gemeenteraad over de war on drugs.
Foto Jan Aelberts Wouter Van Besien (Groen) legde Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen in de gemeenteraad over de war on drugs.
Met anderhalf uur debat over de drugsoorlog werd vandaag ook in de Antwerpse gemeenteraad een heftige strijd gevoerd. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) belooft dat iedereen in de getroffen buurten Dam en Antwerpen Noord zal worden bevraagd om een beter beeld te krijgen op het criminele milieu. Sp.a vroeg om het ‘war on drugs’-beleid zonder dogma’s bij te sturen, gebaseerd op feiten.

Wouter Van Besien (Groen) mocht als eerste zijn munitie bovenhalen. Hij vroeg de burgemeester om te stoppen met iedereen te beschuldigen. “Van de Nederlanders en Kris Peeters (CD&V) tot de jongeren en de yogasnuivers. U zou in plaats van een ‘war on drugs’ beter een ‘health & safety’-plan (gezondheid en veiligheid, nvdr) invoeren, met veel meer preventie, meer aanspreekbare politie in de wijken en een regulering van de drugsmarkt.”

Blijkbaar overheerst de olympische gedachte in de war on drugs: deelnemen is belangrijker dan winnen. Schakel het leger in en ga desnoods over tot een ‘lockdown’

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

Zware taal

Aan de rechterzijde van de oppositie schuwde Filip Dewinter (Vlaams Belang) de beeldspraak niet. “De Seefhoek lijkt wel een oorlogszone. Maar blijkbaar overheerst de olympische gedachte in de ‘war on drugs’: deelnemen is belangrijker dan winnen. Schakel het leger in en ga desnoods over tot een ‘lockdown’ (vergrendeling, nvdr) van de wijk.”

Peter Mertens (PVDA) vindt het tijd voor een apart evaluatiemoment in de gemeenteraad. “Ik was wel aangenaam verrast door wat schepen Tom Meeuws (sp.a) in ‘De Zevende Dag’ zei: de pakkans in de haven is te klein en de ‘war on drugs’ levert weinig op.”

Het was dan ook uitkijken naar hoe Yasmine Kherbache (sp.a) daarmee zou omspringen. “De stad gaat naar de bewoners toe om op hun angst en hun vragen deftige antwoorden te kunnen geven. Maar het klopt dat het gevoerde drugsbeleid niet de verhoopte resultaten oplevert. De haven is een uitgestrekte, kwetsbare plek. Daar moeten we alle technologische middelen kunnen inzetten.” Kherbache vroeg de burgemeester of er nog vooruitgang in zit. 

Yasmine Kherbache (sp.a) vraagt de burgemeester een tandje bij te steken in het gevoerde drugsbeleid.
BELGA Yasmine Kherbache (sp.a) vraagt de burgemeester een tandje bij te steken in het gevoerde drugsbeleid.

“Succesvol”

Een antwoord kwam daar niet op. De Wever wees erop dat veel van de vragen geen stedelijke bevoegdheid zijn, zoals het federale stroomplan. “Dat is er trouwens mee dankzij mijn aanhoudend gezeur gekomen. Maar ik begrijp de frustratie dat er te weinig resultaten zijn. Ik leef in de hoop dat al onze inspanningen uiteindelijk wel iets zullen opbrengen.”

Ik vraag me net als iedereen af wanneer er arrestaties zullen volgen, ik hoop uiteraard zo snel mogelijk

Burgemeester Bart De Wever

“De lokale politie is niet bevoegd en moet die dossiers meteen afgeven”, klonk het verder. “Ik vraag me net als iedereen af wanneer er arrestaties zullen volgen, ik hoop uiteraard zo snel mogelijk. Ons korps draagt in ieder geval zoveel mogelijk bij op het vlak van informatieuitwisseling.”

Volgens De Wever is de perceptie die nu ontstaan is over Antwerpen als onveilige stad wel niet correct. “Het blijft jammer dat de perceptie van de ‘war on drugs’ zo negatief wordt ingekleurd door het recente geweld. Het aantal diefstallen met geweld, gerelateerd aan drugs, is in Antwerpen met de helft gedaald. Geen stad in ons land is zo succesvol.”

Blik blauw

De Wever garandeert meer systematische identiteitscontroles in de getroffen wijken, meer zichtbare en onzichtbare (agenten in burger) politie en scherper toezicht, dag en nacht. “We trekken een blik blauw open, zoals dat heet”, zei hij. “Ook het gerecht neemt bepaalde maatregelen, maar daar kan ik niet op ingaan.”

Tot slot: ik heb een broertje dood aan ‘ramptoerisme’ van een burgemeester als er iets ergs is gebeurd. De mensen verwachten dat ook niet.” De burgemeester zal wel op een buurtvergadering samen met het parket uitleg geven aan buurtbewoners over de stand van zaken en de genomen maatregelen inzake het drugsgeweld.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  hier gaan we weer dit is een praatgroep met altijd de zelfde mensen met als doel Bart de Wever en nva aanvallen zonder inhoudelijk iets bij te brengen. hij is dit en dat maar hij is wel terug verkozen ondanks allen tegen een.

 • Thomas Anderson

  War on drugs faalt al meer dan 50 jaar!De Wever behaalde een licentiaat in de geschiedenis heeft duidelijk niks geleerd uit de fouten van geschiedenis!

 • Marc Baeyens

  Het lakse gedoogbeleid van de sLinkse partijen hebben A'pen opgezadeld met een gigantisch probleem. Maar zij willen natuurlijk niet omkijken naar het verleden, dat is te pijnlijk.

 • Willy Scholaart

  den Filip heeft het hier bij het juiste eind, moesten ze in molenbeek ook al gedaan hebben en op de parkings langs de autostrades.

 • Gilbert Vermeersch

  Rood was oorzaak en gevolg, nu werken ze goed mee aan een plan dat nog vol hiaten zit door versnippering van machten, èn CD&V èn Brussel zijn niet echt “A” gezind. Groen-Besien zou beter zwijgen, hij is ondermaats en vooral bang voor verantwoordelijkheid.