Antwerpse diamantsector viert 100ste verjaardag van de ‘briljant’ met straatfeest

Gabi Tolkowsky, de neef van Marcel. Die laatste stelde in 1919 wetenschappelijk vast hoe de perfecte briljant geslepen wordt.
Laenen Gabi Tolkowsky, de neef van Marcel. Die laatste stelde in 1919 wetenschappelijk vast hoe de perfecte briljant geslepen wordt.
In de Antwerpse diamantwijk is de verjaardag van de ‘briljant’ met een straatfeest gevierd. De meest gebruikte slijpvorm voor diamanten, met 57 facetten, werd honderd jaar geleden uitgevonden door een Joodse slijper in Antwerpen.

De Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky stelde in 1919 wetenschappelijk vast hoe de perfecte briljant geslepen wordt. Dankzij 57 facetten die met wiskundige precisie ten opzichte van elkaar worden geplaatst, wordt een maximale schittering bekomen.

Om Tolkowsky’s uitvinding te vieren organiseerde diamantkoepel AWDC maandag een straatfeest in de diamantwijk. Ook startte de koepel een uniek project: “De sector laat één diamant slijpen door 57 bekende en onbekende Antwerpenaren, één persoon voor elke facet van de klassieke briljant”, zegt AWDC-CEO Ari Epstein. Onder anderen Jean-Marie Pfaff, schepen voor diamant Ludo Van Campenhout Philippe De Backer, en Gabi Tolkowsky (de neef van Marcel) slepen een facet.

In de komende weken zal de diamant verder geslepen worden en krijgen ook de Antwerpenaren de kans om mee te slijpen. Op zaterdag 1 juni zal een pop-up stand met slijpmolen te vinden zijn aan het DIVA-museum, en op zondag 2 juni kan wie dat wil meeslijpen aan de Steenhouwersvest. 

Ook Jean-Marie Pfaff sleep tijdens het straatfeest een facet.
Laenen Ook Jean-Marie Pfaff sleep tijdens het straatfeest een facet.
In de Antwerpse diamantwijk is de verjaardag van de ‘briljant’ met een straatfeest gevierd.
Laenen In de Antwerpse diamantwijk is de verjaardag van de ‘briljant’ met een straatfeest gevierd.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.