Antwerpse diamantsector viert 100ste verjaardag van de ‘briljant’ met straatfeest

In de Antwerpse diamantwijk is de verjaardag van de ‘briljant’ met een straatfeest gevierd. De meest gebruikte slijpvorm voor diamanten, met 57 facetten, werd honderd jaar geleden uitgevonden door een Joodse slijper in Antwerpen.

De Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky stelde in 1919 wetenschappelijk vast hoe de perfecte briljant geslepen wordt. Dankzij 57 facetten die met wiskundige precisie ten opzichte van elkaar worden geplaatst, wordt een maximale schittering bekomen.

Om Tolkowsky’s uitvinding te vieren organiseerde diamantkoepel AWDC maandag een straatfeest in de diamantwijk. Ook startte de koepel een uniek project: “De sector laat één diamant slijpen door 57 bekende en onbekende Antwerpenaren, één persoon voor elke facet van de klassieke briljant”, zegt AWDC-CEO Ari Epstein. Onder anderen Jean-Marie Pfaff, schepen voor diamant Ludo Van Campenhout Philippe De Backer, en Gabi Tolkowsky (de neef van Marcel) slepen een facet.

In de komende weken zal de diamant verder geslepen worden en krijgen ook de Antwerpenaren de kans om mee te slijpen. Op zaterdag 1 juni zal een pop-up stand met slijpmolen te vinden zijn aan het DIVA-museum, en op zondag 2 juni kan wie dat wil meeslijpen aan de Steenhouwersvest. 

In de Antwerpse diamantwijk is de verjaardag van de ‘briljant’ met een straatfeest gevierd.
Laenen In de Antwerpse diamantwijk is de verjaardag van de ‘briljant’ met een straatfeest gevierd.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.