Antwerps icoon verdwijnt: na 110 jaar houdt buurtwinkel Jespers het voor bekeken

Buurtwinkel Jespers aan de Oever.
Laenen Buurtwinkel Jespers aan de Oever.
Een Antwerps icoon verdwijnt. Na meer dan een eeuw houdt buurtwinkel en koffiebranderij Jespers aan de Oever het voor bekeken. De zaakvoerders gaan met pensioen.

Dat Jespers totale uitverkoop houdt, valt moeilijk te ontkennen: de rekken staan zo goed als leeg. “Dit is toch geen nieuws? We doen het allemaal liever met stille trom…”, reageert de zaakvoerder lichtjes nerveus.

Dat de eigenaars pensioenplannen hadden en hun bekende familiezaak van de hand wilden doen, was al langer geweten. “Als er een goed bod komt, willen we het zeker overwegen”, zeiden ze drie jaar geleden. Naar wie dat mooie bod nu uiteindelijk op tafel heeft gelegd, en wat de plannen met het pand zijn, is het gissen.

Buurtsupermarkt Jespers is al meer dan een eeuw gevestigd op de Oever, het pleintje tussen de Kloosterstraat en de Hoogstraat. In 1909 opende de zaak de deuren als groothandel, maar in 1953 werd ze omgevormd tot een eigenzinnige kleinhandel. Het nageslacht bleef de familiezaak trouw en hield – ondanks concurrentie van grote supermarktketens - al die jaren vast aan het concept van de buurtwinkel.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Monique Asaert

    Veel geluk aan de familie Jespers..

  • raf janssens

    Zelfde verhaal als in Leuven: de eigenaars gaan op pensioen en niemand wil dit nog overnemen. Er is geen plaats meer voor buurtwinkels in grote steden. Wie niet in de stad zelf woont mijdt die stad als de pest.