Antwerpenaars zien ze vliegen

UFO-MELDPUNT KRIJGT MEESTE MELDINGEN UIT ONZE REGIO

De bestuurder uit Kontich maakte vanuit zijn auto een foto van een driehoekig vliegend object. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk om een Verhees Delta of driehoekig zweefvliegtuigje.
Marike Goossens De bestuurder uit Kontich maakte vanuit zijn auto een foto van een driehoekig vliegend object. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk om een Verhees Delta of driehoekig zweefvliegtuigje.
In Antwerpen en omstreken maakt u het meest kans om UFO's te spotten. Volgens het jaarverslag van het UFO-meldpunt werden er vorig jaar 169 onverklaarbare luchtverschijnselen gemeld, 25 daarvan kwamen uit onze regio. In de meeste gevallen gaat het om Aziatische wensballonnen.

Wie bij het woord UFO meteen hoopt om buitenaardse wezens te zien, is er aan voor de moeite. UFO staat namelijk voor "unidentified flying object" ofwel een licht, verschijnsel of voorwerp in de lucht, dat ook na onderzoek niet geïdentificeerd kan worden. Wie dus iets ziet vliegen en het niet meteen kan thuisbrengen, kan het Belgisch UFO-meldpunt op de hoogte brengen. Daar wordt de melding dan onderzocht en, in de meeste gevallen, verklaard.

Een melding uit Merksem. Hier beschikt het meldpunt over te weinig concrete gegevens om het verschijnsel te verklaren.
Marike Goossens Een melding uit Merksem. Hier beschikt het meldpunt over te weinig concrete gegevens om het verschijnsel te verklaren.

Petrochemie

Vorig jaar kwamen er 169 meldingen binnen bij het UFO-meldpunt, in 2013 waren dat er nog 261. Wat wel jaar na jaar opmerkelijk blijft, is het aantal hoge meldingen in en rond Antwerpen. Vorig jaar waren er zo'n 25 meldingen enkel uit de stad en de noord- en zuidrand. Maar ook in de Kempen en de regio Mechelen komen er veel meldingen. "We hebben er geen idee van hoe dat komt", zegt Frederick Delaere van het UFO-meldpunt. Een verklaring kan zijn dat de petrochemische bedrijven in de haven regelmatig moeten 'aftakkelen' en grote vlammen de lucht inlaten. Op grote hoogten kunnen die vlammen dan weerspiegelen in de wolken en gele vlekken geven. "Maar in 2014 was er geen enkele melding uit Antwerpen die verklaard kon worden door aftakkeling", zegt Delaere.


In de meeste van de 25 Antwerpse meldingen ging het om 'vuurballonnen'. Alhoewel deze in meer en meer gemeentes en steden verboden zijn. "Veel meldingen kunnen we ook niet grondig onderzoeken omdat de mensen geen belangrijke gegevens zoals tijd en exacte plaats kunnen geven", zegt Delaere.


Enkele keren werd er ook een minder bekend fenomeen gespot. Zo bleek iemand in Zoersel in december getuige van een betelgeuze te zijn. Betelgeuze is de helderste ster van het sterrenbeeld Orion. Een automobilist in Kontich kon dan weer een foto nemen van een Verhees Delta. Dit is een klein driehoekig zweefvliegtuigje dat lijkt op een schip van buitenaardse wezens uit de films. "Er zijn maar weinig vragen van mensen die denken dat het om buitenaardse wezens gaat", weet Delaere. De meeste meldingen komen van mensen die toevallig iets zien in de lucht en nieuwsgierig zijn. Ook echte 'seriemelders' zijn er niet. En wie denkt het UFO-meldpunt voor de gek te houden, bespaart zich ook beter de moeite. "Grapjassen vallen snel door de mand als we extra vragen beginnen stellen", lacht Delaere.


Indien u meer informatie wil of als u zelf een melding wil doen van een UFO, kan dit op www.ufomeldpunt.be

Melding op 7 december in Zoersel. De waarneming bleek na onderzoek een Betelgeuze te zijn.
Marike Goossens Melding op 7 december in Zoersel. De waarneming bleek na onderzoek een Betelgeuze te zijn.
Melding op 7 december in Zoersel. De waarneming bleek na onderzoek een Betelgeuze te zijn.
Goossens Melding op 7 december in Zoersel. De waarneming bleek na onderzoek een Betelgeuze te zijn.
De bestuurder uit Kontich maakte vanuit zijn auto een foto van een driehoeking vliegend object. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk om een Verhees Delta of driehoekig zweefvliegtuigje.
Marike Goossens De bestuurder uit Kontich maakte vanuit zijn auto een foto van een driehoeking vliegend object. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk om een Verhees Delta of driehoekig zweefvliegtuigje.