Antwerpenaar opgelicht via 2dehands.be: “Dader gebruikt nu mijn identiteit om nieuwe slachtoffers te maken”

RV
M.D. (42) uit Antwerpen is voor 525 euro opgelicht via 2dehands.be. De dader gebruikte een vals profiel dat zogezegd al 10 jaar zonder problemen actief was. Bovendien stal de oplichter ook identiteitsgegevens om nieuwe valse profielen mee te maken.

M.D. liet begin oktober zijn oog vallen op een fitnesstoestel op 2dehands.be dat te koop stond voor slechts 525 euro. De verkoper vroeg hem via chat om het geld vooraf te storten en om een foto van zijn identiteitskaart te sturen. ”Het profiel was al tien jaar zonder problemen actief op de website, daarom wekte deze vraag geen argwaan bij mij op. Omdat het dorp helemaal in Wallonië ligt, koos ik ervoor om het bedrag over te schrijven en het fitnesstoestel te laten opsturen.”

Na enkele dagen niks meer te horen van de verkoper, besefte M.D. dat hij werd opgelicht. “Om na te gaan naar wiens bankrekeningnummer ik het geld had overgeschreven, stortte ik nog eens 1 euro met een andere rekening.” Met de gegevens van die persoon ging M.D. naar de politie. “Over een aantal weken zal hij ondervraagd worden, maar jammer genoeg is de kans klein dat de echte dader daarmee zal worden opgespoord. Hij zal waarschijnlijk wel verantwoording moeten afleggen en het bedrag moet terugbetalen”

Snel geld verdienen

Volgens de politie zou de oplichter gebruik maken van bankrekeningnummers van nietsvermoedende jongeren die hij vindt op sociale media. Via berichten op Snapchat of Instagram met als titel ‘snel geld verdienen’, zoekt hij mensen die hun bankkaart willen uitlenen in ruil voor 200 euro. Met die bankrekeningen bedriegt hij kopers op 2dehands.be zonder dat zijn identiteit bekend geraakt.

Nu enkele weken na de oplichting kreeg M.D. een mail van een nieuw slachtoffer. Hij was opgelicht via een profiel op 2dehands.be met de gegevens van M.D. en met opnieuw een postcode van een Ardens dorp. Deze keer was M.D. dus ook het slachtoffer van een identiteitsdiefstal.

Hetzelfde patroon

Volgens M.D. gaat de dader steeds volgens hetzelfde patroon te werk. De profielen hebben een eenvoudige naam, zijn minstens 9 jaar actief, wonen in een dorpje in de Ardennen en spreken perfect Nederlands. Ze bieden moderne producten aan tegen een lage prijs en vragen om het geld over te schrijven.

M.D. informeerde 2dehands.be over het fraudegeval. De website verwijderde een viertal gelijkaardige profielen, maar wil voorlopig geen verdere actie ondernemen. “Op deze manier kan de oplichter slachtoffers blijven maken, want door een fout in het systeem kan hij steeds maagdelijke profielen gebruiken,” legt M.D. uit. 

Over een aantal weken zal de eigenaar van het rekeningnummer ondervraagd worden door de politie. Nadien kan M.D. zijn geld van hem terugeisen. Ondertussen blijft M.D. verdachte profielen op 2dehands.be ontdekken. “Ik hoop dat er een algoritme zal ontwikkeld worden om die ertussenuit te krijgen, zodat er niet nog meer slachtoffers vallen.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sophie Bellens

  heb 2 dagen een iphone 8 te koop staan en er hebben alleen nog maar oplichters op gereageerd.Het zijn echt rampen geworden op tweedehands.be en er zijn inderdaad veel bij die al een aantal jaren actief zijn op tweedehands.

 • Patrick Verbelen

  Op 2dehands.be en marktplaats.nl is voorzichtigheid geboden, het stikt er van de oplichters. Sommige zoekertjes overtreden zelfs de wet, zoals diensten om illegaal tv kijken, ook defecte spullen en Chinese namaak worden er gretig aangeboden. Dit aanmelden of klacht indienen heeft geen zin, men doet er niks mee, want dan zakt het aantal hits op hun site. Pikant detail in deze is dat aanmelden bij de economische inspectie ook niks opbrengt.

 • Yovanni Rochus

  Amai, al die reacties.. gebeuren er dan zoveel slechte dingen op tweedehands.be? Ik heb het zelf nog niet aan de hand gehad omdat ik niets koop via die website.. maar m'n broertje werd ook eens opgelicht door een Nederlander. Hij had meer dan € 400 gestolen via een app en is het geld gaan afhalen aan een kbc-automaat in Antwerpen. Ze hebben camerabeelden van hem, maar raar genoeg hebben ze de Nederlander nooit kunnen vatten. M'n broertje kreeg wel zijn geld terug na 6-7 maanden van de bank.

 • Amine Bekkaoui

  Ik heb vogels en kooien geleverd bij een Wendy in Wilrijk ter waarde van 220 euro, ze zei dat ze het moeilijk had omdat ze alleenstaand is en dus via overschrijving ging storten na 1 week zegt ze via 2dehands dat ze het cash heeft betaald terwijl ze noch cash noch via overschrijving heeft betaald.

 • Soraja Salluyts

  Troost jullie ze vragen voor dier 150 euro eens je hem gaat halen vragen ze 180 kweker in Tessenderlo.