Antwerpen telt meer inwoners mét dan zónder migratieachtergrond

ID Bas Bogaerts
De stad Antwerpen telt meer inwoners met een migratieachtergrond dan autochtone inwoners. En dat is voor het eerst, meldt VRTNWS. Dat blijkt uit gegevens van de Stadsmonitor, die maatschappelijke evoluties in Vlaamse steden in kaart brengt.

Momenteel is 49,9 procent van de Antwerpenaren autochtoon, en dus heeft meer dan de helft van de bevolking daar een migratieachtergrond. In dat laatste geval gaat het zowel om vreemdelingen, nieuwe Belgen als personen van wie een of beide ouders een andere nationaliteit hebben. VRTNWS weet dat vooral mensen van Noord-Afrikaanse, Aziatische en West-Europese afkomst deel uitmaken van die groep.

Die demografische evolutie zet zich door omdat er onder de allochtone bevolking meer kinderen worden geboren. 3 op de 4 kinderen tot 10 jaar zijn in Antwerpen van allochtone afkomst, een cijfer dat in bepaalde wijken nog hoger ligt.

Stadsburgerschap

Antwerps schepen van Sociale Zaken en Samenlevingsopbouw Tom Meeuws (sp.a) reageerde op Radio 1 al met de boodschap dat er niet “verkrampt” mag worden omgegaan met de statistieken. “Iedereen die de stad kent, heeft dit wel zien aankomen”, zegt Meeuws. “Je ziet de hele wereld passeren in Antwerpen en het wordt tijd dat we daar leren mee omgaan.”

Meeuws vindt het te kort door de bocht om over ‘de’ persoon met een migratieachtergrond te praten. Daarvoor zijn de nationaliteiten, religieuze overtuigingen... te divers, zegt hij. Wat al die mensen wel verenigt: het zijn allemaal Antwerpenaren. “Het gaat over stadsburgerschap. Als je die waarden deelt, hoor je erbij”, zegt hij nog.

Tegelijkertijd is het goed om in het beleid af en toe herkomst en nationaliteit te monitoren, al is het maar om te kijken: geven we die mensen alle kansen en grijpen ze die, om een leven voor zichzelf en hun kinderen uit te bouwen?” Op dat laatste vlak is er volgens Meeuws “nog werk aan de winkel”.

Migratiestop

Dat er in Antwerpen nu officieel meer personen met een allochtone achtergrond wonen dan autochtonen, is voor Vlaams Belang een gevolg van het stedelijke beleid. “Het stadsbestuur heeft in de voorbije zes jaar legislatuur deze omvolkingsevolutie niet vertraagd, laat staan gekeerd, en had daar ook niet de intentie toe”, klinkt het. De partij pleit opnieuw voor een “immigratiestop”.

“De Vlaamse Antwerpenaren zijn nu officieel een minderheid in hun eigen stad”, vindt Antwerps VB-fractieleider Filip Dewinter. “De natte droom van links komt uit: de multiculturele samenleving realiseren via omvolking. Het omvolkingsbeleid is een bewuste strategie om een zo divers mogelijke bevolkingssamenstelling tot stand te brengen. De massa-immigratie met de witte vlucht tot gevolg is de hefboom om de omvolking te realiseren. Alleen een immigratiestop kan hieraan iets veranderen.”

In Antwerpen wonden nu ruim 527.000 mensen, verwacht wordt dat er de komende jaren 10.000 tot 30.000 bij komen.
298 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lut vanhyfte

  Hr. Rob de Rooij, Spaanse vreemdelingenpolitie eist bewijs voldoende inkomst pensionistas, plús Europees Formulier herkomstland medische kosten. Marokko ontbeert zo'n overeenkomst voor z'n burgers. Vergeet u evenmin dat de meesten als gast-arbeiders kwamen, welke politieke misdadigers lieten gasten voor eeuwig en 3 dagen aan de kaalgevreten sociale feestdis plakken, maakten er bovenop snel Belgen van?

 • Rosa Cockx

  Bangelijk, het is ver gekomen. Begin van de ondergang van de eigen bevolking. Met dank aan die correct denkende leiders. Culturele verschillen zijn te groot met sommige bevolkingsgroepen. Wij moeten ons aanpassen aan hun gewoontes die ze ons willen opdringen. Samenleven moet langs beide kanten komen anders is dat een mislukking. Respect voor onze samenleving is onbestaande.

 • Diederik Degroote

  Vreemde in eigen stad, straks vreemde in eigen land. Een trage genocide.

 • Luc Cuypers

  Dat is al langer dan vandaag , maar dat durven ze er niet eens bijzetten !!!

 • Patrick Voet

  Binnen een aantal jaar bestaat de Belgische cultuur niet meer.