Antwerpen sluit overeenkomst af voor praktijktesten op huur- en arbeidsmarkt

Beeld ter illustratie
Klaas De Scheirder Beeld ter illustratie
De stad Antwerpen kiest voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de praktijktesten op de professionele huurmarkt en de arbeidsmarkt op sectorniveau, en gaat in zee met een externe partner voor de uitvoering. Hiervoor werd vandaag het bestek goedgekeurd.

Via de praktijktesten wil de stad een helder zicht krijgen op het aandeel van discriminerende en van niet-discriminerende verhuurders en werkgevers. Er zal worden getest op verschillende criteria die mogelijk leiden tot discriminatie als geslacht, beperking, etnische herkomst, seksuele geaardheid en leeftijd.

De stad zegt niet met de vinger te willen wijzen maar te sensibiliseren. “Doel ervan is input leveren voor een verbeterplan, dat inzet op het wegwerken van bewuste en onbewuste discriminatie. Daarna volgt een opvolgmeting, om het effect van de genomen acties te meten”, klinkt het.

“Onaanvaardbaar”

“We zijn ons zeer bewust van het feit dat discriminatie bestaat, en dat is onaanvaardbaar. Voor louter die vaststelling hebben we de praktijktesten dus niet nodig. De praktijktesten moeten ons wél inzicht geven in hoe groot het probleem is, op de arbeidsmarkt en op de huurmarkt, om een gericht beleid te kunnen voeren. Discriminatie gebeurt vaak onbewust. Het bewustmaken van die processen is een voorwaarde om stappen vooruit te zetten, en het non-discriminatiebeleid scherp te stellen. Tegelijk is het ook belangrijk om duidelijk te maken dat er ook verhuurders en werkgevers zijn die wél openstaan voor de diversiteit in Antwerpen. Niemand is er immers mee gebaat dat negatieve ervaringen bij Antwerpenaars, ertoe leiden dat ze alle hoop op een eerlijke behandeling opgeven. Daarom gaan we actief aan de slag met de resultaten”, verduidelijkt schepen Tom Meeuws (sp.a).

Discriminatie gebeurt niet altijd bewust of intentioneel. Voor de kandidaat-werknemer of -huurder én de stad die er kansen door mist, is de impact echter dezelfde. Het objectief in kaart brengen en kwantificeren van discriminatie via praktijktesten is een manier om een helder zicht te krijgen op het aandeel van discriminerende, en van niet-discriminerende verhuurders en werkgevers, als basis voor een gericht non-discriminatiebeleid. Alle kansen maximaal benutten, is immers in ieders belang.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Scahndalige aanslag op het Eigendomsrecht in een Vrije Markt economie !

 • Sebastian Peeters

  Wie zal die testen uitvoeren en hoeveel zal het de Antwerpenaar kosten? En vooral, welk vriendje zal de vetbetaalde directeur worden?

 • Jack Dereder

  Jij werkt dus niet omdat je vrouw dan een groter inkomen heeft? Dan zouden alle tweeverdieners ermee moeten stoppen. ga eens werken in plaats van hier te zagen. Je vrouw heeft alle recht op steun. Jij bent capabel om bij te dragen

 • sven raets

  Mijn vrouw en ik worden ook gediscrimineerd op inkomen. Mijn vrouw is blind zn heeft het meest vaste inkomen wat er is en toch worden wij geweigerd omdat we niet werken maar als ik werk zitten ze nog eens extra aan mijn vrouw haar inkomen.