Antwerpen schort LEZ tijdelijk op: “Camera’s blijven werken, maar voorlopig geen boetes”

Illustratiebeeld. De LEZ in Antwerpen.
Joel Hoylaerts / Photo News Illustratiebeeld. De LEZ in Antwerpen.
Stad Antwerpen schort tijdelijk zijn lage-emissiezone op. Wie de zone binnenrijdt, krijgt voorlopig geen boete. De regel geldt met terugwerkende kracht vanaf 14 maart.

“Door de coronacrisis is het aanbod van het openbaar vervoer sterk ingeperkt”, klinkt het bij de stad. “De stad Antwerpen wil daarom bestuurders die een essentiële verplaatsing moeten doen met een niet-toegelaten voertuig tot nader order niet langer beboeten voor het binnenrijden van de LEZ. Daarnaast is ook het betalend parkeren op openbaar domein tijdelijk niet meer van kracht. Het cameranetwerk blijft actief, maar inbreuken worden niet meer bestraft. Deze regeling geldt voor alle niet-toegelaten voertuigen die sinds 14 maart de zone binnenreden.”

Gratis parkeren

Daarnaast moeten bestuurders vanaf morgen, woensdag 25 maart, niet meer betalen om te parkeren op het openbaar domein in de stad. Foutief, hinderlijk of asociaal parkeergedrag zal nog wel beboet worden.

“De stad wil met deze tijdelijke maatregelen in eerste instantie alle medisch personeel, andere hulpverleners en mantelzorgers maximaal faciliteren bij hun verplaatsingen. Afhankelijk van de bediening van het openbaar vervoer wordt bekeken hoe lang deze maatregelen worden aangehouden.”