Antwerpen plant cohousingproject voor kwetsbare jonge vrouwen

25052018 Antwerpen skyline van Antwerpen
Klaas De Scheirder 25052018 Antwerpen skyline van Antwerpen
De stad Antwerpen gaat Curant, het cohousingproject met nieuwkomers en lokale jongeren (buddies), met eigen middelen voortzetten én uitbreiden naar de doelgroep van kwetsbare meisjes. De Europese financiering van 5 miljoen euro voor Curant loopt volgende maand af.

Dankzij het cohousingproject Curant konden in drie jaar tijd 81 jonge niet-begeleide vluchtelingen (tussen 18 en 25 jaar oud) een jaar lang met een buddy samenwonen. Zo hoopte de stad Antwerpen hun integratie te bevorderen.

De aanpak heeft gewerkt, dat besluiten onderzoekers van de UAntwerpen. Zo gaven bijna alle nieuwkomers aan dat ze het Nederlands beter begrijpen en beheersen. Ze voelden zich ook beter in hun vel en vonden makkelijker hun weg in onze samenleving.

Op kleinere schaal

Nu het project Curant met Europese subsidies afloopt, wil het Antwerpse stadsbestuur het op kleinere schaal met eigen middelen voortzetten. “In de toekomst zouden dan nog acht duo’s op twee verschillende locaties kunnen samenwonen. Op deze manier kan de persoonsgebonden begeleiding worden voortgezet”, zegt schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a).   

De stad Antwerpen wil de resterende wooneenheden die vrijkomen inzetten voor andere cohousingprojecten met kwetsbare doelgroepen. “De sterkte van het samenleven tussen kwetsbare en niet-kwetsbare jongeren willen we absoluut behouden”, aldus Meeuws. “We leggen voor aan het college om dit uit te breiden richting kwetsbare jonge vrouwen tot 25 jaar: tienermoeders, jeugdzorgverlaters, slachtoffers van tienerpooiers, jongeren met psychische kwetsbaarheid… Ook hier biedt professionele begeleiding een belangrijke meerwaarde.” 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Pieters

    Dus er blijven er nog 8 van de 81 over, een lachertje voor een grote stad als Antwerpen.